ßßß Cookit - przepis na Koreańskie pikantne skrzydełka kurczaka z sezamem

Koreańskie pikantne skrzydełka kurczaka z sezamem

nazwa

Wykonanie

16 skrzydełek z kurczaka
olej
sos:
1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha(użyłam go w miejsce koreańskiej pasty paprykowej gochujang)
4 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu ryżowego
1-2 siekane ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany drobno
ew. sól do smaku
2-4 łyżki ziaren sezamu
szczypiorek
1. Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu). Pozostają nam 32 kawałki.
2. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote .
2. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos.
W rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą.
Sezam uprażyć, mieszając, na suchej patelni, aż będzie jasno złoty, lecz nie spalony. Przesypać na talerzyk, by przerwać proces prażenia (uwaga: gorący!)Większość sezamu mieszamy z przygotowanym sosem, pozostawiając troszkę do dekoracji dania.
3. Gorące skrzydełka mieszamy z sosem. Podajemy od razu, gorące, posypane resztą sezamu i udekorowane siekanym szczypiorkiem.
Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić za dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem Jeśli proponowana ilość jest zbyt duża, wystarczy podzielić składniki na pół.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Koreanskie-pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-sezamem.html