Wykonanie
Sporo osób obawia się dań zawierających w nazwie "pikantny", ponieważ kojarzą to z ziejącym ogniem chińskim smokiem i łzami w oczach ;) Nic bardziej mylnego - pamiętajmy bowiem, że zawsze stopień pikantności dania możemy łatwo dostosować do swojego gustu, dodając mu lub odejmując ostrości. Jest to o tyle proste, że nie wpływa to nigdy na ilość innych składników. Nie trzeba więc kombinować, co i jak pozmieniać w przepisie, bo regulujemy jedynie składnik odpowiedzialny za pikanterię - sos
chili,
papryczkę chili,
pieprz cayenne, i tak dalej. W dzisiejszym przepisie używamy sosu
chili, a dokładniej, sosu sriracha. Jest to jeden z najpopularniejszych
sosów azjatyckich, dostępny w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, zdecydowanie zwiększcie ilość sosu. Przepis na podstawie LeCremeDeLaCrumb . Polecam to bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie!
2
filety z piersi kurczakamarynata aksamitna :1
białko jajka2 łyżeczki
octu ryżowego (ew.
octu jabłkowego)2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
mąki ziemniaczanejsos:1 szklanka
wody2-3 łyżki sosu sriracha3 łyżki
miodu6 łyżek jasnego
sosu sojowego1 duży ząbek
czosnku - obrany, drobno posiekany1/4 szklanki
cukru (użyłam
brązowego cukru trzcinowego)1 łyżka
mąki ziemniaczanejryżolej do smażenia1.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Przygotowujemy marynatę:
białko mieszamy energicznie z
olejem,
octem,
solą i
mąką ziemniaczaną. Dodajemy pokrojone drobno
filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek
mięsa był pokryty marynatą.
Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy
kurczaka na sicie), oprószamy
mięso odrobiną
mąki ziemniaczanej, mieszamy.2. W międzyczasie, gdy
mięso się marynuje, mieszamy składniki sosu.
Mąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu. Przed jej dodaniem możemy bowiem spróbować sosu i określić, czy odpowiada nam stopień jego ostrości. Zaczynając od niewielkiej ilości sosu sriracha, możemy dodawać go co raz więcej, próbując.3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Smażymy
kurczaka, aż przestanie być surowy. Następnie wlewamy sos. Mieszając, gotujemy razem, aż sos zgęstnieje, ok. 2-3 minuty.
Kurczaka podajemy na
ryżu, z sosem. Jeśli danie ma
mieć dodatkową pikanterię, można posypać je
płatkami chili lub - w wersji łagodnej, możemy posypać danie dla dekoracji
sezamem.