Wykonanie
            Sporo osób obawia się dań zawierających w nazwie "pikantny", ponieważ kojarzą to z ziejącym ogniem chińskim smokiem i łzami w oczach ;) Nic bardziej mylnego - pamiętajmy bowiem, że zawsze stopień pikantności dania możemy łatwo dostosować do swojego gustu, dodając mu lub odejmując ostrości. Jest to o tyle proste, że nie wpływa to nigdy na ilość innych składników. Nie trzeba więc kombinować, co i jak pozmieniać w przepisie, bo regulujemy jedynie składnik odpowiedzialny za pikanterię - sos 
chili, 
papryczkę chili, 
pieprz cayenne, i tak dalej. W dzisiejszym przepisie używamy sosu 
chili, a dokładniej, sosu sriracha. Jest to jeden z najpopularniejszych 
sosów azjatyckich, dostępny w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, zdecydowanie zwiększcie ilość sosu. Przepis na podstawie LeCremeDeLaCrumb . Polecam to bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie!

2 
filety z piersi kurczakamarynata aksamitna :1 
białko jajka2 łyżeczki 
octu ryżowego (ew. 
octu jabłkowego)2 łyżki 
oleju1/2 łyżeczki 
soli1 łyżka 
mąki ziemniaczanejsos:1 szklanka 
wody2-3 łyżki sosu sriracha3 łyżki 
miodu6 łyżek jasnego 
sosu sojowego1 duży ząbek 
czosnku - obrany, drobno posiekany1/4 szklanki 
cukru (użyłam 
brązowego cukru trzcinowego)1 łyżka 
mąki ziemniaczanejryżolej do smażenia1. 
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Przygotowujemy marynatę: 
białko mieszamy energicznie z 
olejem, 
octem, 
solą i 
mąką ziemniaczaną. Dodajemy pokrojone drobno 
filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek 
mięsa był pokryty marynatą. 
Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy 
kurczaka na sicie), oprószamy 
mięso odrobiną 
mąki ziemniaczanej, mieszamy.2. W międzyczasie, gdy 
mięso się marynuje, mieszamy składniki sosu. 
Mąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu. Przed jej dodaniem możemy bowiem spróbować sosu i określić, czy odpowiada nam stopień jego ostrości. Zaczynając od niewielkiej ilości sosu sriracha, możemy dodawać go co raz więcej, próbując.3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość 
oleju. Smażymy 
kurczaka, aż przestanie być surowy. Następnie wlewamy sos. Mieszając, gotujemy razem, aż sos zgęstnieje, ok. 2-3 minuty.
Kurczaka podajemy na 
ryżu, z sosem. Jeśli danie ma 
mieć dodatkową pikanterię, można posypać je 
płatkami chili lub - w wersji łagodnej, możemy posypać danie dla dekoracji 
sezamem.