ßßß Cookit - przepis na Kurczak miodowo pikantny

Kurczak miodowo pikantny

nazwa

Wykonanie

Sporo osób obawia się dań zawierających w nazwie "pikantny", ponieważ kojarzą to z ziejącym ogniem chińskim smokiem i łzami w oczach ;) Nic bardziej mylnego - pamiętajmy bowiem, że zawsze stopień pikantności dania możemy łatwo dostosować do swojego gustu, dodając mu lub odejmując ostrości. Jest to o tyle proste, że nie wpływa to nigdy na ilość innych składników. Nie trzeba więc kombinować, co i jak pozmieniać w przepisie, bo regulujemy jedynie składnik odpowiedzialny za pikanterię - sos chili, papryczkę chili, pieprz cayenne, i tak dalej. W dzisiejszym przepisie używamy sosu chili, a dokładniej, sosu sriracha. Jest to jeden z najpopularniejszych sosów azjatyckich, dostępny w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, zdecydowanie zwiększcie ilość sosu. Przepis na podstawie LeCremeDeLaCrumb . Polecam to bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie!
2 filety z piersi kurczaka
marynata aksamitna :
1 białko jajka
2 łyżeczki octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos:
1 szklanka wody
2-3 łyżki sosu sriracha
3 łyżki miodu
6 łyżek jasnego sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1/4 szklanki cukru (użyłam brązowego cukru trzcinowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ryż
olej do smażenia
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotowujemy marynatę: białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną. Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).
Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy.
2. W międzyczasie, gdy mięso się marynuje, mieszamy składniki sosu. Mąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu. Przed jej dodaniem możemy bowiem spróbować sosu i określić, czy odpowiada nam stopień jego ostrości. Zaczynając od niewielkiej ilości sosu sriracha, możemy dodawać go co raz więcej, próbując.
3. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż przestanie być surowy. Następnie wlewamy sos. Mieszając, gotujemy razem, aż sos zgęstnieje, ok. 2-3 minuty.
Kurczaka podajemy na ryżu, z sosem. Jeśli danie ma mieć dodatkową pikanterię, można posypać je płatkami chili lub - w wersji łagodnej, możemy posypać danie dla dekoracji sezamem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/06/Kurczak-miodowo-pikantny.html