Wykonanie
Uwielbiam przepisy w których jest długa lista składników. Gwarantuje to wspaniałe doznania smakowe a nie zawsze oznacza długi czas przygotowania.
Kurczak w sosie
pomarańczowym na pierwszy rzut oka wydał mi się pracochłonny tymczasem jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 min.
Sos jest aromatyczny, dość wyrazisty, ale i delikatny, z
ryżem smakował wspaniale. Wiem, że pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu takie połączenie ale tym, którzy nie boją się spróbować szczerze polecam.
ŹródłoSkładniki:1
filet z kurczaka3
białka1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżeczka
imbiru posiekanego2 ząbki
czosnkuposiekany
szczypiorek1 łyżeczka
oleju sezamowego1/4 lub 1/3 szklanki
wody zmieszanej z
mąką ziemniaczanąSkładniki na sos:1/4 szklanki
sosu sojowego1/4 szklanki
octu ryżowego1 łyżka
cukruskórka z 1
pomarańczy4 łyżki soku z
pomarańczyW misce wymieszać obie
mąki,
jajka i
sól. Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka i dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć
kurczaka na rumiano.W oddzielnym rondelku rozgrzać
olej, dodać
czosnek,
sok pomarańczowy,
imbir,
olej sezamowy. Smażyć 3 minuty. Dodać wszystkie składniki sosu i zagotować. Gotować kilka minut, następnie wlać
wodę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstniej. Włożyć
kurczaka i gotować jeszcze chwilę. Posypać
szczypiorkiem i podawać z
ryżem.Smacznego:)