Wykonanie
Lubię chińszczyznę, niestety jeżeli chodzi o dania na wynos w Anglii nie znalazłam jeszcze dobrej :( dlatego raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować coś niezbyt zdrowego w domu... I tak właśnie to było z tym
kurczakiem :P
Mięso jest miękkie, sos słodko- słony... dobre :)
Składniki :- na marynatę :* 120 ml
bulionu,* 60 ml
sosu sojowego,* 40 ml płynnego
miodu,* 25 ml
octu ryżowego,* 2 łyżki
brązowego cukru,* 1 łyżka
mąki kukurydzianej,* 1 łyżeczka
oleju sezamowego,* 2
piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę,- na sos :* 1 łyżka
oleju sezamowego,* 2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 łyżka tartego
imbiru,* szczypta
płatków chili,* 2 łyżki
miodu,- na panierkę :* 1
białko z
jajka,* 3/4 szklanki
mąki kukurydzianej,* 1/4 szklanki
mąki pszennej,* 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,*
olej do smażenia,*
sezam do posypania,* garść posiekanego grubego
szczypioru,
Przygotowanie :Marynata.Wszystkie składniki marynaty razem z
kurczakiem zmieszaj w misce, zakryj folią lub przykrywką i odstaw na noc do lodówki.Odlej 40 ml marynaty.Nie wylewaj marynaty.Gdy
mięso już się zamarynuje.Na patelni rozgrzej łyżkę
oleju sezamowego, podsmaż przez 2 minuty
czosnek,
imbir, szczyptę
płatków chili, dodaj odłożoną marynatę i
miód.Gotuj przez kilka minut do czasu aż sos nie zgęstnieje i będzie ciemniejszy.Zdejmij z ognia i odstaw.Panierka.
Mąkę kukurydzianą zmieszaj z
mąką pszenną i
sodą oczyszczoną.
Białko ubij na sztywną pianę.
Mąkę zmieszaj dodając stopniowo marynatę z
kurczaka do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości - ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki.W małym garnku rozgrzej duża ilość
oleju ( około 5 cm ).Kawałki
kurczaka osusz podziel na dwie części i po kolei obtocz w
białku a następnie w cieście.Smaż
kurczaka wkładając po kilka kawałków, często obracając do czasu aż będą równomiernie brązowe.Odkładaj na papierowy ręcznik.Zagrzej przygotowany wcześniej sos, dodaj
kurczaka i zmieszaj aby kawałki
mięsa równo się pokryły.Podawaj z
ryżem, posypane
sezamem i
szczypiorem.