Wykonanie
Bardzo fajna przekąska, idealna propozycja na lunch albo wizytę znajomych. Te tradycyjne chińskie placki są bardzo proste do przygotowania i tanie, Zobaczyłem ich zdjęcie i stwierdziłem, że muszę je przygotować. Do tych placków idealnie pasuje błyskawiczny sos z
imbirem.Do przygotowania 6 placków potrzebuejsz:- 2 szklanek
mąki- 3/4 szklanki wrzątku + 2 łyżek zimnej
wody- 1 łyżki
oleju sezamowego + trochę do posmarowania placków- 1/2 łyżeczki
soli- 3 łyżek uprażonego czarnego
sezamu-
szczypiorku z 3
cebul-
oleju do smażeniaDo sosu :- 2,5 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżek
sosu worcestershire- 1 łyżki
octu ryżowego- 1,5 łyżki
cukru- 1/2 łyżeczki
płatków chili / posiekanego
chili- 3 łyżek posiekanego
szczypioru- 1 łyżeczki startego
imbiru- 1 łyżki uprażonego czarnego
sezamu- 1 łyżki podgrzanego
oleju sezamowegoMąkę zalej wrzątkiem i gdy trochę przestygnie zacznij wyrabiać ciasto, dolej zimnej
wody,
oleju,
soli wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw przykryte ciasto na pół godziny, po tym czasie podziel je na 6 kulek.
Rozwałkuj płasko jedną kulkę, następnie
zwiń ją na kształt cygara,
zwiń w kształt
ślimaka. Ponownie rozwałkuj, posmaruj cienko
olejem, posyp na wierzchu posiekanym
szczypiorkiem z połowy
cebuli i połową łyżeczki
sezamu. Znów
zwiń ciasto w kształt cygara, następnie
ślimaka i ponownie rozwałkuj na grubość około 1cm.
Smaż na rozgrzanym
oleju, na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron, lepiej przewracać kilka
razy a nie czekać aż z jednej strony placek będzie gotowy a z drugiej zupełnie surowy. Odstaw na kratkę do ocieknięcia, dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. To samo zrób z pozostałymi częściami ciasta.By zrobić sos połącz wszystkie składniki i mieszaj aż
cukier się rozpuści.Placki pokrój na 4 części, podawaj jeszcze ciepłe z sosem.Smacznego!