ßßß Cookit - przepis na Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące danie kuchni chińskiej. Rozpływający się w ustach kurczak, obtoczony w cieście, usmażony do chrupkości na głębokim tłuszczu i wymieszany z przepysznym sosem pomarańczowym. Uczciwie przyznam, że dawno nie jadłam tak pysznego kurczaka w stylu azjatyckim. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pomarańczowy
(4-5 porcji)
Składniki na kurczaka:
4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w grubą kostkę
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
1 łyżeczka sody
sól i pieprz
olej roślinny do głębokiego smażenia
Składniki na sos:
2,5 cm świeżego imbiru, startego na tarce
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju sezamowego
1 szklanka soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki octu ryżowego
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka płatków chilli lub pokruszonego suszonego chilli
biały pieprz
2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej)
1 łyżeczka sezamu
1 posiekana dymka, do podania
Przygotowanie:
Wlej olej roślinny do głębokiej patelni i rozgrzej go do 180 oC.
W większej misce dokładnie wymieszaj skrobię (lub mąkę) kukurydzianą, sodę, sól i pieprz. Kawałki kurczaka zanurz w rozbełtanym jajku i dokładnie obtocz w mieszance mącznej. Tak przygotowanego kurczaka wrzuć do oleju i smaż do ładnego zarumienienia. Przełóż na papierowe ręczniki w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu i odstaw.
W rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Dodaj czosnek, imbir, skórkę pomarańczową i chilli i smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny aromat. Następnie dodaj ocet ryżowy, sok pomarańczowy, sos sojowy, bulion z kurczaka i cukier, doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw białym pieprzem do smaku.
W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody, wlej do gotującego się sosu i dokładnie mieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia.
Włóż kurczaka do dużej miski, wlej sos i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp sezamem i dymką i podawaj.
Smacznego!
English version
Orange Chicken
(4-5 servings)
Ingredients for the chicken:
4 skinless boneless chicken breasts, cut into cubes
2 eggs, beaten
1 cup cornstarch
1 teaspoon baking soda
salt and pepper
vegetable oil for frying
Ingredients for the sauce:
2 , 5 cm fresh ginger, grated
3 cloves garlic, minced
2 tablespoons sesame oil
1 cup orange juice
1/4 cup soy sauce
1/2 cup chicken stock
1/4 cup rice vinegar
1/3 cup sugar
1/2 tablespoon grated orange zest
1 teaspoon red pepper flakes
white pepper
2 tablespoons cornstarch
1 teaspoon sesame seeds
1 stalk green onion, chopped
Preparation:
Heat the oil in a frying pan to 180 oC.
In a large mixing bowl, mix cornstarch, baking soda, salt and pepper until well blended. Dip chicken pieces into beaten egg, and roll in cornstarch mixture until well coated. Fry chicken pieces in hot oil until golden brown. Transfer to paper towel to drain the excess oil and set aside.
In a saucepan, heat 2 tablespoons of sesame oil. Add garlic, ginger, orange zest and red chili flakes, cook until fragrant. Add rice vinegar, orange juice, soy sauce, chicken stock and sugar into the saucepan. Bring the sauce to boil and reduce the heat to medium low. Simmer for about 10 minutes, stirring occasionally. Season with white pepper.
Mix 2 tablespoons of cornstarch with 2 tablespoons of water. Add into the sauce and stir to mix. Continue cooking for another minute, until the sauce thickens. Turn off the heat.
Place fried chicken pieces into a large mixing bowl. Add sauce into the bowl, toss until the chicken is coated in sauce. Transfer to a plate, sprinkle with sesame seeds and chopped green onion to serve.
Enjoy!
Share the post "Kurczak pomarańczowy / Orange chicken"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-pomaranczowy-orange-chicken