Wykonanie
Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące danie kuchni chińskiej. Rozpływający się w ustach
kurczak, obtoczony w cieście, usmażony do chrupkości na głębokim tłuszczu i wymieszany z przepysznym sosem
pomarańczowym. Uczciwie przyznam, że dawno nie
jadłam tak pysznego
kurczaka w stylu azjatyckim. Polecam!Scroll down for recipe in English
Kurczak pomarańczowy(4-5 porcji)Składniki na
kurczaka:4
piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w grubą kostkę2
jajka, roztrzepane1 szklanka
skrobi kukurydzianej (lub
mąki kukurydzianej)1 łyżeczka
sodysól i
pieprzolej roślinny do głębokiego smażeniaSkładniki na sos:2,5 cm świeżego
imbiru, startego na tarce3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
oleju sezamowego1 szklanka
soku pomarańczowego1/4 szklanki
sosu sojowego1/2 szklanki
bulionu drobiowego1/4 szklanki
octu ryżowego1/3 szklanki
cukru1/2 łyżki startej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka
płatków chilli lub pokruszonego suszonego
chillibiały pieprz2 łyżki
skrobi kukurydzianej (
mąki kukurydzianej)1 łyżeczka
sezamu1 posiekana
dymka, do podaniaPrzygotowanie:Wlej
olej roślinny do głębokiej patelni i rozgrzej go do 180 oC.W większej misce dokładnie wymieszaj
skrobię (lub
mąkę) kukurydzianą,
sodę,
sól i
pieprz. Kawałki
kurczaka zanurz w rozbełtanym
jajku i dokładnie obtocz w mieszance mącznej. Tak przygotowanego
kurczaka wrzuć do
oleju i smaż do ładnego zarumienienia. Przełóż na papierowe ręczniki w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu i odstaw.W rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej 2 łyżki
oleju sezamowego. Dodaj
czosnek,
imbir,
skórkę pomarańczową i
chilli i smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny aromat. Następnie dodaj
ocet ryżowy,
sok pomarańczowy,
sos sojowy,
bulion z kurczaka i
cukier, doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw
białym pieprzem do smaku.W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki
skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami
wody, wlej do gotującego się sosu i dokładnie mieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia.Włóż
kurczaka do dużej miski, wlej sos i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp
sezamem i
dymką i podawaj.Smacznego!
English versionOrange Chicken(4-5 servings)Ingredients for the chicken:4 skinless boneless chicken breasts, cut into cubes2 eggs, beaten1 cup cornstarch1 teaspoon baking
sodasalt and peppervegetable oil for fryingIngredients for the sauce:2 , 5 cm fresh ginger, grated3 cloves garlic, minced2 tablespoons
sesame oil1 cup orange juice1/4 cup soy sauce1/2 cup chicken stock1/4 cup rice vinegar1/3 cup sugar1/2 tablespoon grated orange zest1 teaspoon red pepper flakeswhite pepper2 tablespoons cornstarch1 teaspoon
sesame seeds1 stalk green onion, choppedPreparation:Heat the oil in a frying pan to 180 oC.In a large mixing bowl, mix cornstarch, baking
soda, salt and pepper until well blended. Dip chicken pieces into beaten egg, and roll in cornstarch mixture until well coated. Fry chicken pieces in hot oil until golden brown. Transfer to paper towel to drain the excess oil and set aside.In a saucepan, heat 2 tablespoons of
sesame oil. Add garlic, ginger, orange zest and red
chili flakes, cook until fragrant. Add rice vinegar, orange juice, soy sauce, chicken stock and sugar into the saucepan. Bring the sauce to boil and reduce the heat to medium low. Simmer for about 10 minutes, stirring occasionally. Season with white pepper.Mix 2 tablespoons of cornstarch with 2 tablespoons of water. Add into the sauce and stir to mix. Continue cooking for another minute, until the sauce thickens. Turn off the heat.Place fried chicken pieces into a large mixing bowl. Add sauce into the bowl, toss until the chicken is coated in sauce. Transfer to a
plate, sprinkle with
sesame seeds and chopped green onion to
serve.Enjoy!
Share the post "
Kurczak pomarańczowy / Orange chicken"