Wykonanie
Żeby nie być gołosłowną .. dziś obiecana zupa wonton. Kantoński
bulion to jedna z najbardziej popularnych zup w jadłodajniach w południowych Chinach a także w chińskich restauracjach w całej Europie, nie żebym tam była choć bardzo bym chciała, po prostu czytałam! Tradycyjna zupa wonton to esencjonalny rosół, w którym pływają smakowite pierożki, moje ulubione zresztą. Przepis podaję Wam w oryginale, jednak ja co nieco dodałam, mianowicie liście kaffiru,
trawę cytrynową i kilka plasterków
chili, oprócz tego wierzch mojego
bulionu przybrałam
kolendrą, której w przepisie nie ma ale że jej smak uwielbiam nie mogłam się oprzeć :-) Coś na temat przygotowania
bulionu ... otóż
bulion to niby prosta sprawa, jednak nie do końca .. trzeba się z nim obchodzić jak z
jajkiem i doglądać co kilka minut by dodać nieco
wody po to by
bulion zbyt mocno nie wrzał - dzięki temu będzie bez skazy .. czysty i klarowny :-) następnie gotować go faktycznie dość długo, do 4 godzin nawet - to recepta na
bulion esencjonalny! Kolejną rzeczą jest bawełniana ściereczka przez którą przecedzamy ugotowany
bulion - pozbędziemy się szumowin i zbędnego tłuszczu. Takim oto prostym sposobem, przestrzegając kilku rad zrobiłam
bulion idealny!
według przepisu Ken Hom-aSkładniki: na
bulion200g
mięsa drobiowego200g
mięsa wieprzowego1l
wody3 kawałki korzenia
imbiru6
dymek6 zmiażdżonych ząbków
czosnkupo łyżce
sosu sojowego oraz
oleju sezamowego ( po przecedzeniu
bulionu )
Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą i zagotować na wolnym ogniu. Dodać
imbir,
dymkę,
sól i gotować około 4 godzin.
Bulion przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.Składniki: na pierożki wontonopakowanie ciasta na pierożki wonton300g mielonej
wieprzowiny1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu1 1/2 łyżki jasnego
sosu sojowegojedna drobno posiekana
dymka2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia
imbiru1 łyżka
octu ryżowego ( tego do gotowania, nie do sushi! )1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
oleju sezamowegoroztrzepane
białkoWieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy
sól oraz
pieprz i starannie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu, przykrywamy i przechowujemy około 30 minut w lodówce. Jedną łyżeczkę farszu kładziemy na środku każdego kawałka ciasta, zwilżamy krawędzie
wodą i zlepiamy tak by powstała torebeczka. Gotujemy
wodę w dużym garnku z odrobiną
soli, wrzucamy pierożki i gotujemy partiami do czasu az wypłyną, jeśli wasze pierożki nie zlepiły się tak jakbyście tego chcieli wystarczy ugotować je na parze, wtedy farsz pozostanie na swoim miejscu :-) Ugotowane pierożki przekładamy do bulionówek i zalewamy gorącym
bulionem, posypujemy wierzch
dymką lub
kolendrą i zjadamy :-) Smacznego!