Wykonanie
Tak, tak...nie ma że boli, On smaży, Ja leżę :) czasami i mnie się nie chce stać w kuchni a piątek był makabrycznie męczący więc w sobotę należała mi się przerwa! On zupełnie nie był zadowolony choć gotować lubi, jednak sam miał ochotę na drzemkę i na pierożki a one same się nie zrobią! stał i mruczał pod nosem, że mogłabym pomóc ale zupełnie mi się nie chciało ani ich robić ani ich jeść...chociaż nie
powiem, skusiłam się ich
widokiem i zjadłam pięć :) Dobre były! Jak wiecie kuchnia chińska czy tajska jest naszą ulubioną kuchnią chociaż ostatnio raczę się
makaronami w pracy - są tak obłędne, że nie da się przejść obok nich bez zamówienia! a kilogramów przybywa!...wróćmy jednak do naszych chińskich spraw...wiemy , że pierogi zawitały do nas właśnie z Chin około XIII wieku i mają różne nazwy. Z chińskich bo o nich
mowa, najpopularniejszymi są wonton i jiaozi - których osobiście nie próbowałam robić...jeszcze :), ciasto wyrabia się z
mąki,
wody, jaj i
soli ale można oczywiście tak jak ja zakupić gotowe płaty, jest o wiele szybciej i wygodniej! tradycyjnie podaje się je gotowane w zupie bądź na parze, jednak ogromnym powodzeniem cieszą się te smażone w głębokim
oleju ze względu na ich chrupkość - dokładnie jak sajgonki. Sajgonkami zajadamy się często...raz nawet zrobiłam z samych
krewetek z niewiedzy i niestety zbierałam je łyżką cedzakową- mają po prostu za dużo
wody i powodują, że ciasto się rozwija bądź robią się w nim dziury podczas pęcznienia w
oleju - radzę nie próbować..szkoda składników i pracy! A teraz zapraszam na pyszne drobiowe wontony !
Pierożki wontonwedług Kena
Homa "Łatwa kuchnia chińska "Składniki:200g gotowego ciasta na pierożki wonton (odmrożonego)
olej do głębokiego smażenia150g
mięsa drobiowego1,5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu4 łyżki posiekanej
dymki2 łyżeczki drobno posiekanego
imbiru2 łyżeczki
wina ryżowego1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
oleju sezamowego1
białko lekko ubite
Mięso należy zemleć, następnie dodać
sól,
pieprz i dobrze wymieszać. Wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Schładzać 20 minut.Na pocięte kwadraty z ciasta na pierożki, nakładać po łyżce farszu na środku każdego kawałka. Zwilżyć brzegi odrobiną
wody i zlepić tak aby farsz nie wypadał. Pierożek powinien wyglądać jak mała pękata torebka. Rozgrzać wok, dodać
olej i kiedy będzie tak gorący, że zacznie dymić, smażyć pierożki przez ok 2 minuty aż staną się złociste.Życzymy smacznego :))