Wykonanie
To zupa, którą chciałam przygotować już od dawna, ale nie miałam jednocześnie wszystkich składników. Ostatnio jednak zdążyłam ją zrobić zanim
kolendra stojąca na moim parapecie przestała nadawać się do czegokolwiek. Dobrze się złożyło, bo zupa jest naprawdę świetna - prosta, lekka i bardzo aromatyczna! Wyraźnie wyczuwa się smak
imbiru i
kolendry. Kończąc porcję, chciałoby się dolać kolejną. I jeszcze jedną;) Może stanowić wspaniałe rozpoczęcie orientalnego obiadu, ale równie dobrze samodzielne danie. Polecam:)Chińska zupa z mieloną
wołowiną i
kolendrą- 1 łyżeczka jasnego
sosu sojowego- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
wina ryżowego- 1/2 łyżeczki
soli- 150g mielonej
wołowiny- 0,8l
bulionu drobiowego (u mnie z warzyw)- 1
jajko (oryginalnie same
białka)-
sól,
pieprz- 1 łyżka drobno posiekanego
imbiru- 1 łyżka drobno posiekanej
dymki- 1 łyżka drobno posiekanej
kolendry1) W misce wymieszać
sos sojowy,
cukier,
wino i
sól.2) Umieścić w niej
mięso i odstawić.3) Zagotować
wywar i dodać
wołowinę.4) Rozdrobnić wszystkie grudki i gotować przez 10 minut.5) Powoli dodawać
jajko, szybko mieszając zupę.6) Doprawić do smaku.7) Na dnie miseczek umieścić
imbir,
dymkę i
kolendrę,a następnie zalać je zupą.Przepis z książki "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal