Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
wątroba wieprzowa 45 dekagramów
olej 2 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
dymka 4 sztuk
cukier 1.5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
białko 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Wątróbkę zalać zimną
wodą, odstawić na 15 minut. Osuszyć, wyciąć żyły, pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/2 cm. Przełożyć do miski, dodać
białko,
sos sojowy,
wino (1 łyżka) i
sól, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min, nie dłużej. 2 szklanki
oleju wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu. Tymczasem
wątróbkę obtoczyć w
mące, strzepując jej nadmiar. Sprawdzić temperaturę
oleju. Włożyć wątrobę, smażyć 10 sek mieszając tak, aby plasterki się rozdzieliły. Przelać wątrobę i
olej do cedzaka ustawionego na garnku, osączyć. Łyżkę lub dwie
oleju, w którym smażono wątrobę, wlać na gorącą patelnię, wsypać
cebulę dymkę, mieszając smażyć przez 10 sek, dodać
cukier i wątrobę, zamieszać, wlać
wino (2 łyżki), szybkimi ruchami zamieszać kilka
razy, wlać
olej sezamowy, zamieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - z
ryżem i warzywamiKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: frytkoData: 2010-10-22zbyt wymyslne....
watrobka z winem? a z sama
cebulka nie nie da?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: