ßßß Cookit - przepis na Wątróbka smażona

Wątróbka smażona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
wątroba wieprzowa 45 dekagramów
olej 2 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
dymka 4 sztuk
cukier 1.5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
białko 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Wątróbkę zalać zimną wodą, odstawić na 15 minut. Osuszyć, wyciąć żyły, pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/2 cm. Przełożyć do miski, dodać białko, sos sojowy, wino (1 łyżka) i sól, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min, nie dłużej. 2 szklanki oleju wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu. Tymczasem wątróbkę obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Sprawdzić temperaturę oleju. Włożyć wątrobę, smażyć 10 sek mieszając tak, aby plasterki się rozdzieliły. Przelać wątrobę i olej do cedzaka ustawionego na garnku, osączyć. Łyżkę lub dwie oleju, w którym smażono wątrobę, wlać na gorącą patelnię, wsypać cebulę dymkę, mieszając smażyć przez 10 sek, dodać cukier i wątrobę, zamieszać, wlać wino (2 łyżki), szybkimi ruchami zamieszać kilka razy, wlać olej sezamowy, zamieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - z ryżem i warzywami
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: frytko
Data: 2010-10-22
zbyt wymyslne.... watrobka z winem? a z sama cebulka nie nie da?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1727/Watrobka-smazona