Wykonanie
Przepis na chrupiące
krewetki w tempurze. Szybkie danie, czy też raczej przekąska, która wymaga niestety duuużej ilości
oleju ryżowego do smażenia ;) Najlepiej aby
krewetki były surowe, jednak można też użyć gotowanych, chociaż nie będą wtedy tak chrupiące.Tempura - potrawa kuchni japońskiej. Wbrew pozorom nie pochodzi z
Kraju Kwitnącej
Wiśni, ale została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej, jednak na dobre zadomowiła się w Japonii. Do jej przygotowania potrzebne są
owoce morza (cenione są zwłaszcza
krewetki),
ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim
oleju. Dzięki temu zabiegowi
krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tempura)
Składniki- 20
krewetek black tiger obranych z ogonkami (najlepiej surowych, ale mogą być też gotowane)-
olej ryżowy- 1
jajko- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 szklanki
wody- szczypta
soli- kilka łyżek
mąki do obtoczenia
krewetekSos orientalny- 1/2 szklanki
sosu sojowego- 1 szklanka
wody- 3 łyżki
cukru- 1 łyżeczka startego świeżego
imbiru- 1/2 małej
papryczki chilliPrzygotowanieW plastikowej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta:
mąkę,
wodę,
jajko, szczyptę
soli i zmiksować na gładką konsystencję. Ciasta wychodzi niestety za dużo - z pozostałości można zrobić np. naleśniki. Do głębokiej teflonowej niezbyt dużej patelni wlać warstwę
oleju ryżowego o głębokości 2 cm i mocno go rozgrzać.
Krewetki kolejno obtaczać w
mące, trzymając za ogonki zanurzać w cieście i wkładać do
oleju (najlepiej smażyć po 4-5 na raz). W przypadku surowych
krewetek smażyć ok. 4 minut, w przypadku gotowanych około 1,5 minuty czasem obracając. Usmażone
krewetki ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie zbędny tłuszcz.Przygotować sos: do małego rondelka wlać
wodę,
sos sojowy, 3 szklanki
cukru, łyżeczkę startego
imbiru oraz pokrojoną w drobną kosteczkę
papryczkę chilli. Gotować na małym ogniu do zredukowania, można także zagęścić
mąką. Smacznego!