ßßß
Składniki- 20 krewetek black tiger obranych z ogonkami (najlepiej surowych, ale mogą być też gotowane)- olej ryżowy- 1 jajko- 2 szklanki mąki pszennej- 2 szklanki wody- szczypta soli- kilka łyżek mąki do obtoczenia krewetekSos orientalny- 1/2 szklanki sosu sojowego- 1 szklanka wody- 3 łyżki cukru- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru- 1/2 małej papryczki chilliPrzygotowanieW plastikowej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta: mąkę, wodę, jajko, szczyptę soli i zmiksować na gładką konsystencję. Ciasta wychodzi niestety za dużo - z pozostałości można zrobić np. naleśniki. Do głębokiej teflonowej niezbyt dużej patelni wlać warstwę oleju ryżowego o głębokości 2 cm i mocno go rozgrzać. Krewetki kolejno obtaczać w mące, trzymając za ogonki zanurzać w cieście i wkładać do oleju (najlepiej smażyć po 4-5 na raz). W przypadku surowych krewetek smażyć ok. 4 minut, w przypadku gotowanych około 1,5 minuty czasem obracając. Usmażone krewetki ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie zbędny tłuszcz.Przygotować sos: do małego rondelka wlać wodę, sos sojowy, 3 szklanki cukru, łyżeczkę startego imbiru oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli. Gotować na małym ogniu do zredukowania, można także zagęścić mąką. Smacznego!