Wykonanie
Waniliowy sernik ukryty w amerykańskim devil's food
cake. Biała masa serowa i wilgotne, mocno
czekoladowe ciasto to rzeczywiście diabelska kombinacja ;-). Całość jest bogata, mocno czekoladowa, to spory tort
czekoladowo -
serowy, który nasyci wielu gości. Wszystkie części ciasta pieczemy osobno, następnie składamy razem i 'sklejamy' przy pomocy
czekoladowego sosu (ganache). Ganache to również prosta
czekoladowa polewa, którą wylewamy na torcik. Polecam :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki lub
kefiru1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawy (bez fusów)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę, proszek,
sól.Do większej miski wlać
maślankę,
olej,
jajka,
wanilię, dodać
cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Powoli dodawać gorącą
kawę, mieszając dalej rózgą kuchenną.Gotową masę rozdzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać do formy i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 55 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona, ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ganache
czekoladowe do przełożenia:150 g
śmietany kremówki 30% lub 36%150 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Ganache
czekoladowe na polewę250 g
śmietany kremówki 30% lub 36%250 g
gorzkiej czekolady, posiekanej1 łyżeczka golden
syrupu (dla połysku, niekoniecznie)W garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę i golden
syrup (niekoniecznie), odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Wykonanie:Na paterze ułożyć pierwszy blat
czekoladowy i wyrównać jego powierzchnię - ściąć wszelkie górki i nierówności - blat musi być idealnie prosty. Na niego wylać połowę ganache do przełożenia, równo rozprowadzić. Przykryć blatem
serowym, na niego wylać pozostałe ganache do przełożenia, wyrównać i przykryć drugim blatem
czekoladowym (blat ten wcześniej trzeba wyrównać, odciąć górkę, musi być idealnie prosty). Torcik umieścić w lodówce na 4 godziny, do schłodzenia.Schłodzony torcik wyjąć z lodówki i polać obficie
czekoladowym ganache, wyrównać, schłodzić.* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).