Wykonanie
Moja propozycja na tegoroczne Walentynki. Intensywne,
czekoladowe ciasto z pysznym
kremem czekoladowym. Strukturą podobne do naszego murzynka, lekkie i wilgotne, wciągające, nieprzekombinowane. Na pewno będzie smakowało wszystkim zakochanym (i nie tylko ;-). Powiedz 'kocham' na
czekoladowo..Składniki na ciasto
czekoladowe:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki lub
kefiru1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawy (rozpuszczalnej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do dużego naczynia przesiać
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę, proszek,
sól.Do większej miski wlać
maślankę,
olej,
jajka,
wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą
kawę, mieszając.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy**:230 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (granulki)5 łyżek
wody1 łyżka
rumu lub
wódki2 duże
jajka1 łyżka
cukru***szczypta
soli1 szklanka
śmietany kremówkiW garnuszku wymieszać połamaną
czekoladę,
kakao,
kawę,
wodę,
rum; rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka zmiksować z połową
cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną
czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.W drugim naczyniu ubić
białka, dodając pod koniec resztę
cukru.
Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę
czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:140 g
mlecznej czekolady110 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (granulek lub proszku)160 g
śmietany kremówki 30% lub 36%Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane
czekolady i
kawę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć
kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.Smacznego :-).* piekłam w formie o średnicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całości z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie
tortu*** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej :-)
Przepis pochodzi z książki 'Barefoot contessa at home', autor - Ina Garten.