Proste i pyszne ciasto czekoladowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Masz ochotę na ciasto czekoladowe, które będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia? Nie odmawiaj sobie tej przyjemności – nawet, jeśli Twoja ulubiona cukiernia nie serwuje takich rarytasów. Poznaj przepis na proste ciasto czekoladowe, które bardzo szybko stanie się Twoim ulubionym.
Czekoladowe ciasto to pomysł na smaczny podwieczorek – bez względna okazję. Doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego deseru, jak również przekąski zaserwowanej podczas wizyty gości. Skorzystaj z poniższych inspiracji na szybkie ciasto czekoladowe – zaskoczy Cię to, jak krótkie może być pieczenie.
Podwójnie czekoladowe ciasto to propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Jest lekko wilgotne – odrobinę przypomina klasycznego murzynka. „Kropkę nad i” nadaje tutaj krem czekoladowy – idealnie dopełniający smak lekkiego ciasta.
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki kakao,
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka kefiru,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1 szklanka świeżo zaparzonego espresso,
2 jajka.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Do drugiego naczynia wlej olej, jajka, kefir. Dodaj cukier. Wymieszaj na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Powoli dodawaj gorącą kawę, cały czas mieszając szpatułką.
Gotową masę podziel na dwie części, a następnie umieść w 2 tortownicach o średnicy 24 cm (wyłóż je papierem). Piecz w temperaturze 180 o C przez 30-40 minut.
Składniki na krem czekoladowy:
115 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka kakao,
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2-3 łyżki wody,
1 duże jajko,
szczypta soli,
1/2 łyżki cukru,
1/2 łyżki rumu (opcjonalnie),
1/2 szklanki śmietany kremówki.
Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, a następnie dodaj kakao, kawę, wodę, rum. Rozpuść w kąpieli wodnej.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem – aż do uzyskania białej masy. Powoli wlewaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia składników.
Ubij białka, dodając pod koniec odrobinę cukru. Pianę powoli dodawaj do masy czekoladowej. Mieszaj delikatnie do połączenia składników.
Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj masę czekoladową. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Wystudzone ciasto przełóż kremem.
Ten przepis na ciasto czekoladowe możesz wzbogacić polewą czekoladową – przyrządzoną np. z białej czekolady. Możesz też udekorować bitą śmietaną lub kremem śmietankowym na bazie kremówki i mascarpone.
To pyszne ciastko czekoladowe zaskoczy Cię smakiem. Bardzo wyraziste, szybko zniknie z talerzy.
Źródło:http://www.niezlababka.pl/ciasto-czekoladowe-z-kremem