Wykonanie
Masz ochotę na ciasto
czekoladowe, które będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia? Nie odmawiaj sobie tej przyjemności – nawet, jeśli Twoja ulubiona
cukiernia nie serwuje takich rarytasów. Poznaj przepis na proste ciasto
czekoladowe, które bardzo szybko stanie się Twoim ulubionym.
Czekoladowe ciasto to pomysł na smaczny podwieczorek – bez względna okazję. Doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego deseru, jak również przekąski zaserwowanej podczas wizyty gości. Skorzystaj z poniższych inspiracji na szybkie ciasto
czekoladowe – zaskoczy Cię to, jak krótkie może być pieczenie.Podwójnie
czekoladowe ciasto to propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Jest lekko wilgotne – odrobinę przypomina klasycznego murzynka. „Kropkę nad i” nadaje tutaj
krem czekoladowy – idealnie dopełniający smak lekkiego ciasta.1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej,3/4 szklanki
kakao,1,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
soli,1 szklanka
kefiru,1/2 szklanki
oleju rzepakowego,1 szklanka świeżo zaparzonego
espresso,2
jajka.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól przesiej do miski. Do drugiego naczynia wlej
olej,
jajka,
kefir. Dodaj
cukier. Wymieszaj na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Powoli dodawaj gorącą
kawę, cały czas mieszając szpatułką.Gotową masę podziel na dwie części, a następnie umieść w 2 tortownicach o średnicy 24 cm (wyłóż je papierem). Piecz w temperaturze 180 o C przez 30-40 minut.Składniki na
krem czekoladowy:115 g
gorzkiej czekolady,1 łyżka
kakao,1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej,2-3 łyżki
wody,1 duże
jajko,szczypta
soli,1/2 łyżki
cukru,1/2 łyżki
rumu (opcjonalnie),1/2 szklanki
śmietany kremówki.
Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, a następnie dodaj
kakao,
kawę,
wodę,
rum. Rozpuść w kąpieli
wodnej.
Białka oddziel od
żółtek.
Żółtka ubij z
cukrem – aż do uzyskania białej masy. Powoli wlewaj roztopioną
czekoladę i zmiksuj do połączenia składników.Ubij
białka, dodając pod koniec odrobinę
cukru. Pianę powoli dodawaj do masy czekoladowej. Mieszaj delikatnie do połączenia składników.Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj masę
czekoladową. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.Wystudzone ciasto przełóż kremem.Ten przepis na ciasto
czekoladowe możesz wzbogacić
polewą czekoladową – przyrządzoną np. z
białej czekolady. Możesz też udekorować
bitą śmietaną lub
kremem śmietankowym na bazie kremówki i
mascarpone.To pyszne
ciastko czekoladowe zaskoczy Cię smakiem. Bardzo wyraziste, szybko zniknie z talerzy.