ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego, na Czekoladowy Weekend, wybrałam akurat to ciasto? ;)
Wprawdzie było ono jedną z atrakcji mojej imprezy urodzinowej, dwa tygodnie temu, ale powstało z myślą o tym weekendzie i cierpliwie czekało na publikację. Polecam! A moim urodzinowym pomocnikom, kuchennym i fotograficznym, jeszcze raz bardzo dziękuję. :)
Przepis cytuję za Dorotką .
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków (dałam mniej)
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm (piekłam w jednej i kroiłam na pół), wyłożone papierem do pieczenia.
Piec ok. 35 - 40 min. w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
łyżka rumu lub wódki
2 duże jajka
łyżka cukru królewskiego (dałam ok. 2,5)
szczypta soli
szklanka śmietany kremówki
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:
140 g mlecznej czekolady
110 g gorzkiej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160 g śmietany kremówki
Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/02/Ciasto-czekoladowe-z-kremem-czekoladowym.html