Wykonanie
Chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego, na
Czekoladowy Weekend, wybrałam akurat to ciasto? ;)Wprawdzie było ono jedną z atrakcji mojej imprezy urodzinowej, dwa tygodnie temu, ale powstało z myślą o tym weekendzie i cierpliwie czekało na publikację. Polecam! A moim urodzinowym pomocnikom, kuchennym i fotograficznym, jeszcze raz bardzo dziękuję. :)Przepis cytuję za Dorotką .
Składniki na ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 szklanki drobnego
cukru królewskiego do wypieków (dałam mniej)3/4 szklanki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliszklanka
maślanki lub
kefiru1/2 szklanki
oleju2 duże
jajkałyżeczka ekstraktu z
waniliiszklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawy (rozpuszczalnej)Do dużego naczynia przesiać
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę, proszek,
sól.Do większej miski wlać
maślankę,
olej,
jajka,
wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą
kawę, mieszając.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm (piekłam w jednej i kroiłam na pół), wyłożone papierem do pieczenia.Piec ok. 35 - 40 min. w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy:230 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakaołyżeczka
kawy rozpuszczalnej (granulki)5 łyżek
wodyłyżka
rumu lub
wódki2 duże
jajkałyżka
cukru królewskiego (dałam ok. 2,5)szczypta
soliszklanka
śmietany kremówkiW garnuszku wymieszać połamaną
czekoladę,
kakao,
kawę,
wodę,
rum; rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka zmiksować z połową
cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną
czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników.W drugim naczyniu ubić
białka, dodając pod koniec resztę
cukru.
Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę
czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:140 g
mlecznej czekolady110 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka
kawy rozpuszczalnej (granulek)160 g
śmietany kremówkiKremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane
czekolady i
kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.Wystudzone ciasto przełożyć
kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.Smacznego!