Wykonanie
To prawdziwy klasyk z południa Stanów Zjednoczonych. Ma cudownie
czekoladowo - kremową konsystencję i właśnie od słowa 'mud' (bagno), przypominającego rozlewiska delty Mississippi wzięło swoją nazwę. Ciasto jest bardzo 'czekoladożerne', słodkie, wilgotne, jednak wbrew temu, co sugeruje nazwa, ciasto nie jest ciężkie i błotniste. Jest miękkie i rozpływa się w ustach, niemalże bez gryzienia! Za wyszukanie i nadesłanie do mnie przepisu dziękuję Joasi :-).Składniki:250 g
masła250 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej180 ml
wody300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia70 g
kakao250 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej, wedle uznania)4
jajka120 ml
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka,
jogurtu naturalnego)2 łyżki
olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na 2 cm.W rondelku o grubym dnie rozpuścić: 180 ml
wody,
masło,
czekoladę i
kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając łyżką aż do uzyskania gładkiego sosu.Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.Do miseczki wsypać przesianą
mąkę razem z
kakao, proszkiem i
sodą i wymieszać z
cukrem. Dodać 4
jajka roztrzepane wcześniej z
maślanką i
olejem, mieszając rózgą kuchenną. Powoli dodawać masę z
czekoladą, mieszając rózgą kuchenną, na końcu przelać ciasto do przygotowanej formy.Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne, lecz nie może być surowe. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.Polewa:250 g
gorzkiej czekolady, posiekanej120 g
śmietany kremówki 30%Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud
Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również)./Polewę zrobiłam z połowy składników/.Udekorować czekoladowymi zdobieniami wedle własnego uznania i podawać. Doskonałym dodatkiem będzie
bita śmietana z dodatkiem
wanilii bądź
cynamonu.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Rosalba Gioffre '
Czekolada. Nowa harmonia smaku'.