Wykonanie
Mega
czekoladowe ciasto. Mega pyszne. Niesamowite...Skąd tak
dziwna nazwa? Jest to amerykańskie ciasto, ma przypominać błotniste (mud) rozlewiska delty Mississippi. Jest mega wilgotne, ale nie mokre, przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie jest ciężkie ani też za słodkie. Bardzo proste w wykonaniu a efekt niesamowity. Smak tego ciasta jest niepowtarzalny. Inspirację znalazłam tutaj .
Składniki:250 g
masła250 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej180 ml
wody300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia70 g
kakao250 g
cukru (lub mniej wedle uznania)4
jajka120 ml
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka,
jogurtu naturalnego)2 łyżki
olejuTortownicę o średnicy 22 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm.W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml
wody,
masło,
czekoladę i
kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu.Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.Do miseczki wsypać
mąkę razem z
kakao, proszkiem i
sodą i zmieszać z
cukrem. Dodać 4
jajka roztrzepane z
maślanką i
olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z
czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.
Polewa:250 g
gorzkiej czekolady120 g
śmietany kremówkiNożem poszatkować
czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze
śmietanką nad kąpielą
wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud
Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).Udekorować czekoladowymi zdobieniami wg własnego uznania i podawać. Doskonałym dodatkiem będzie
bita śmietana z dodatkiem
wanilii bądź
cynamonu.
Smacznego :-)