ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, treściwe lecz delikatne, wilgotne ciasto czekoladowe, które upiekłam z przepisu na moje ulubione ciasto czekoladowe . Choć u mnie rozeszło się od razu po upieczeniu, ciasto to daje szerokie pole do popisu i własnych modyfikacji. Doskonałe jako podstawa tortu - świetnie się kroi na blaty i nadaje się do przekładania kremem i obkładania masą cukrową. Wspaniałe po prostu jako ciasto czekoladowe z polewą. Co daje dodatek wina? Dodaje do ciasta słodką nutę owocową! Pachnie owocami podczas pieczenia, a po upieczeniu przez czerń ciasta przebija głęboki czerwony kolor... polecam!
Składniki na ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek, sól.
Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia i wymieszania się składników. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia.
Gotowe ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od formy, w mniejszej i wyższej - dłużej). Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-czerwonym-winem