ßßß Cookit - przepis na Muffiny dyniowo - pomarańczowe z czekoladą

Muffiny dyniowo - pomarańczowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe dyniowe muffiny z aromatem pomarańczowym i drobinkami czekolady! Mięciutkie, wilgotne, pachnące :-). Szybkie do wykonania - jedyne co potrzebujecie przygotować wcześniej to puree z dyni, a może właśnie macie je w lodówce? :-). Polecam!
Składniki na około 10 sztuk:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka puree z dyni (około 240 g)*
2 duże jajka
125 ml kefiru lub maślanki
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g chocolate chips (gorzkie i mleczne pół na pół)lub ulubionej posiekanej czekolady + kilkanaście do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiać, odłożyć.
W naczyniu umieścić: puree z dyni, duże jajka, kefir, skórkę z pomarańczy, cukier, olej i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Do roztrzepanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać, do połączenia. Dodać chocolate chips i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasta wypełniając je prawie do pełna (pół cm od górnego brzegu papilotki). Z wierzchu posypać kawałkami czekolady lub chocolate chips . Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-dyniowo-pomaranczowe-z-czekolada