ßßß

Składniki blachę o wymiarach 25×35 cm120 ml oleju rzepakowego120 ml maślanki4 jajka300 g mąki pszennej120 g cukruszczypta soli2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 kg obranych i pokrojonych jabłek i gruszek (dałam 700 g jabłek 300 g gruszek)1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu2 łyżki cukruWykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Przekładamy je do miski i posypujemy cynamonem, kardamonem i cukrem. Mieszamy i odstawiamy.Olej miksujemy z cukrem, solą i jajkami do czasu uzyskania jasnej, gładkiej masy. Miksując stopniowo dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy maślanką.Ciasto przelewamy na blachę, na wierzchu układamy owoce. Jabłecznik pieczemy w 180 st. C (z teroobiegiem) przez ok. 45-50 minut.Smacznego!