ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK GRUSZKOWY BEZ MIKSERA

CHLEBEK GRUSZKOWY BEZ MIKSERA

nazwa

Wykonanie

Pod nazwą "chlebek" kryją się zwykle ciasta do bólu zwyczajne i niewykwintne, co jednak zupełnie nie oznacza, że nie są smaczne. Określiłabym je dodatkowym mianem "śniadaniowe", gdyż świetnie komponują mi się z poranną kawą, kubkiem kakao albo mleka. Być może, na pierwszy kulinarny wpis w nowym roku powinnam wybrać coś bardziej efektownego, jednak górę wzięły: moja niechęć do nadmiernego celebrowania tej okazji, a także wzgląd praktyczny czyli.. niezwykle zaskakująca o tej porze roku dostępność gruszek w (niektórych:-)) sklepach. Połączenie ich z orzechami sprawiło, że w styczniu w mojej kuchni cudownie zapachniało złotą polską jesienią. Ech....!
Składniki na średnią formę keksową:
1 80g mąki pszennej
80g cukru
2 jaja
3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnie
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, kardamon, cynamon przesiewamy i umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich posiekane orzechy oraz cukier. Gruszki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich jaja, olej, ekstrakt. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do naczynia z suchymi składnikami. Całość krótko mieszamy, tylko do uzyskania w jednolitego ciasta. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez trzy kwadranse w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/01/chlebek-gruszkowy-bez-miksera.html