Wykonanie
Pod nazwą "chlebek" kryją się zwykle ciasta do
bólu zwyczajne i niewykwintne, co jednak zupełnie nie oznacza, że nie są smaczne. Określiłabym je dodatkowym mianem "
śniadaniowe", gdyż świetnie komponują mi się z poranną
kawą,
kubkiem kakao albo
mleka. Być może, na pierwszy kulinarny wpis w nowym roku powinnam wybrać coś bardziej efektownego, jednak górę wzięły: moja niechęć do nadmiernego celebrowania tej okazji, a także wzgląd praktyczny czyli.. niezwykle zaskakująca o tej
porze roku dostępność
gruszek w (niektórych:-)) sklepach. Połączenie ich z
orzechami sprawiło, że w styczniu w mojej kuchni cudownie zapachniało złotą polską jesienią. Ech....!Składniki na średnią formę keksową:1 80g
mąki pszennej80g
cukru2
jaja3 średniej wielkości, dojrzałe
gruszki1/3 szklanki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki siekanych
orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnieWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
sodę,
kardamon,
cynamon przesiewamy i umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich posiekane
orzechy oraz
cukier.
Gruszki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich
jaja,
olej, ekstrakt. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do naczynia z suchymi składnikami. Całość krótko mieszamy, tylko do uzyskania w jednolitego ciasta. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy. Pieczemy przez trzy kwadranse w temperaturze 180C.Życzę Wam Smacznego!