ßßß
Rozpoczynam odkurzanie przepisów ze starego zeszytu. To ciasto ostatni raz robiłam kilka lat temu... ale teraz sezon i jabłkowy i orzechowy, więc może skorzystacie. Znam je pod nazwą 'placek amerykański', ale nazwa 'wiewiórka' jest chyba bardziej popularna. Placek jest miękki, jesienny, wspaniały... aż M. szepnął mi na ucho: takie lubię...Składniki na ciasto:4 jajka3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich4 - 5 jabłek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce i stopniowo, cały czas ubijając. Dodać żółtka, ubijać. Strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać przy pomocy szpatułki.Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 22 cm, piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.Smacznego :-).