Wykonanie
Share the post "
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze
szparagami / Creamy chicken and asparagus bake"Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy.
Kurczak duszony w delikatnym sosie z
pieczarkami i
szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z
mozzarelli i
parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z
makaronem, polecam!Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki:450 g
piersi z kurczaka, pokrojonych w grubą kostkę1/4 łyżeczki
pieprzu chilli cayennesól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju1/2
cebuli, pokrojonej w kostkę1 ząbek
czosnku, drobno posiekany200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki200 g
zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki2 łyżki
mąki3/4 szklanki
bulionu drobiowego3/4 szklanki
mleka50 g
twarogowego serka śmietankowego1/2 szklanki
jogurtu greckiego1/2 szklanki startej
mozzarelli1/3 szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Dopraw
kurczaka solą,
pieprzem i
pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki
oleju, włóż
kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przełóż
kurczaka na talerz i odstaw.Dodać
olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż
cebulę i
czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj
grzyby wraz ze
szparagami i dopraw
solą i
pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć.Posyp warzywa
mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj
kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj.Wlej
bulion i
mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj
serek twarogowy.Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część
startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj
jogurt i posyp resztą wierzch dania.Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż
ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym
makaronem.Smacznego!
English versionCreamy chicken and asparagus bake(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken breasts, cut into bite sized pieces1/4 teaspoon
cayenne peppersalt and pepper to taste2 tablespoons oeaspoons
olive oil1/2 onion, diced1 clove of garlic, minced200g sliced mushrooms200g green asparagus, cut in 2 cm pieces2 tablespoons
flour3/4 cup chicken stock3/4 cup milk50 g cream cheese1/2 cup Greek
yogurt1/2 cup shredded
mozzarella cheese1/3 cup shredded
parmesan cheesePreparation:Season the chicken with salt, pepper and
cayenne pepper. Heat a large skillet over medium-high heat add 2 tbsp of oil and add the chicken.Cook until lightly browned, about 4 minutes, remove the chicken onto a
plate and set aside.Add oil the skillet and add in the onion and garlic , cook for 1 minute, add in the mushrooms and asparagus and season with salt and pepper. Cook the vegetables for another 2-3 minutes or until they start to soften.Sprinkle the
flour over the top of the vegetables and stir together until the
flour taste is cooked off, about 1 minute. Add the chicken back in with the vegetables.Add in the chicken stock and milk and stir together until smooth. Cook for 2-3 minutes or until the sauce has thickened and add in the cream cheese and stir together until smooth.Remove the skillet from the heat and stir in
most of the gruyere and
cheddar cheese until melted, reserve a little cheese for the top of the casserole. Stir in the Greek
yogurt until smooth then top the casserole with the remaining cheese.Place in the oven and broil until the cheese is melted and starts to turn golden brown and
serve!Enjoy!
Share the post "
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze
szparagami / Creamy chicken and asparagus bake"