Zapraszam na ekstremalnie pomidorowegokurczaka. Danie bardzo proste, szybkie i takie letnie. Użyłam pomidorów z puszki więc już bardziej pomidorowe być nie może. U mnie w domu nie wszyscy się nim zachwycili ale też nie każdy jest fanem kwaśnego sosu pomidorowego. Danie podałam z szafranowym risotto .Źródło + moje zmianySkładniki:4 połówki fileta z kurczaka2 ząbki czosnku, posiekane3 łyżki pasty pomidorowej300 ml bulionu drobiowegołyżka mąkisól, pieprzoliwa do smażeniaW głębokim talerzu zmieszać mąkę, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance oczyszczone kawałki kurczaka. Smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron na rumiano. Zdjąć mięso z patelni, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pastę pomidorową i bulion. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, następnie włożyć kurczaka i oliwki i gotować ok. 15 minut aż mięso jest całkiem miękkie a sos gęsty. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Smacznego:)