Wykonanie
Poziom trudnościKopytka z
kurczakiem w sosie
śmietanowym to szybkie, smaczne danie. Kopytka najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju sosami, więc ten zestaw jest naprawdę wyśmienity.Porcja dla 4 osóbSkładniki:kopytka2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1
cebula500 g
piersi z kurczaka200 ml
bulionu drobiowego½ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu180 g (mały pojemnik)
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki2 łyżki
wody½ pęczka posiekanej
natki pietruszkiSposób przygotowania:
Czosnek i
cebulę obrać, drobno posiekać.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej
oliwie zeszklić
czosnek i
cebulę. Po chwili dodać
mięso kurczaka, smażyć, aż się lekko zarumieni.
Dolać
bulion, posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i dusić przez 10 minut.
W tym czasie przygotować kopytka .
Śmietanę dobrze wymieszać z
mąką i
wodą, dodać do
kurczaka.
Powoli zagotować ciągle mieszając.
Dodać
natkę, zamieszać i wyłączyć.
Podawać na gorąco z kopytkami.
Smacznego!