ßßß

Kolejną tartę popełniłam dla gości na kolację. Podobno wyszła pyszna:-) Wykorzystałam kurki, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. To są najlepsze grzyby na świecie:-) Korzystajcie z tego, że jest ich dużo, bo zaraz będziemy za nimi tęsknić...Do zrobienia tarty wykorzystałam mąkę orkiszową, wydaje mi się, że do wytrawnych tart lepiej pasuje.Składniki:
Ciasto:100 g mąki orkiszowej,50 g masła,1 jajko,1 łyżka wody,szczypta soli.Farsz i polewa:kurki (ilość wg uznania ),1 łyżka oliwy,1 cebula,natka pietruszki (ilość wg uznania ),2 jajka,250 ml śmietany 18%,ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek lazura złocistego),sól, pieprz.Przygotowanie:Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.Kurki oczyścić i podsmażyć na oliwie razem z cebulką, dodać przyprawy i odczekać aż odparują grzyby. Dodać posiekana natkę pietruszki. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.


Dodane do akcji: