ßßß Cookit - przepis na Nieidealna tarta z boczniakami

Nieidealna tarta z boczniakami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na obiad zjedliśmy makaron z brokułami. Mama robiąc zakupy, zaopatrzyła naszą lodówkę w boczniaki. Oczywiście padło pytanie:
- Małgosia zastanów się co z tymi boczniakami?
Pierwsze co przyszło mi do głowy to makaron. No ale, drugi dzień z rzędu makaron... średnio. Przeszukałam wykrywacz smaku i przygotowałam tartę z boczniakami.
Składniki na ciasto:
szklanka mąki
125 g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli
Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Za mnie zrobiła to maszyna ;) Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Składniki na nadzienie:
500 g boczniaków
cebula
boczek wędzony
łyżka masła
sól, pieprz
200 g śmietanki 18%
jajko
80 g sera cheddar
natka pietruszki
sól, pieprz
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotuj farsz. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy zrobi się chrupiący przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Umyte boczniaki pokrój wedle uznania i wrzuć do cebuli. Dodaj łyżkę masła. Na sam koniec dodaj garść drobno posiekanej pietruszki. Wymieszaj z podsmażonym boczkiem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Schładzaj je jeszcze przez 10 minut w zamrażalce. Przed włożeniem do piekarniki ponakłuwaj.
Piecz w temp. 180 st. przez 10 minut.
Śmietankę rozbełtaj z jajkiem i częścią (50 g) startego sera, dopraw do smaku.
Na lekko podpieczone ciasto wyłóż farsz z boczniaków, polej dokładnie śmietanką. Na koniec posyp z wierzchu resztą utartego sera. Zapiekaj przez 30 minut.
Tarta wyglądała super, zapach był smakowity, tylko pojawił się jedne problem. Niestety dno tarty rozmiękło. Nie wiem co zrobiłam źle, czy Wy macie jakieś sposoby, żeby dno tarty było chrupiące?
M.
Źródło:http://szczypta-soli.blogspot.com/2014/01/nieidealna-tarta-z-boczniakami.html