Wykonanie
Dzisiaj coś, co każdy zna - danie
rodem z polskiej kuchni. Nie ma chyba osoby, która by choć raz w życiu nie jadła kopytek. Można je serwować na różne sposoby: usmażone na
maśle, z
cebulką, z gulaszem lub tak jak ja - z
sosem grzybowym. :)
Składniki:Sos:30 dag
grzybów (mogą być suszone)
śmietana 18% (200ml)1
cebulasól i świeżo mielony
pieprzmasło do smażeniagarść świeżej
natki pietruszkiKopytka:1 kilogram ugotowanych
ziemniaków200g
mąki (ilość orientacyjna, wszystko zależy od konsystencji ciasta)1
jajkosól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, najlepiej dzień wcześniej aby dobrze odparowały. W dniu przyrządzania kopytek gnieciemy je tłuczkiem na puree. Do ziemniaczanej masy dodajemy
jajko,
mąkę oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość szybko zagniatamy. (jeżeli będziemy to robić za długo, ciasto będzie się kleić do palców). Blat posypujemy
mąką. Z powstałego ciasta odrywamy kule, które następnie rolujemy w wałeczki o grubości 2-2,5cm. Gotowe wałki tniemy pod kątem na kopytka. Kopytka wrzucamy do gorącej i osolonej
wody. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy gdy kopytka wypłyną. Przygotowujemy sos. Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną
cebulę i szklimy na łyżce
masła. W
między czasie
grzyby dokładnie myjemy i kroimy w plastry (w przypadku suszonych należy ten etap pominąć).
Grzyby dodajemy do
cebuli i razem dusimy przez 5min.
Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej
wody (może być ta z kopytek). Wlewamy ją powoli na patelnię, aby się nie zważyła i czekamy do zagotowania. Tuż przed podaniem, do sosu dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy, serwujemy z kopytkami. Smacznego!