ßßß Cookit - przepis na Kluski grzybowo - pietruszkowe

Kluski grzybowo - pietruszkowe

nazwa

Wykonanie

Super dodatek do dań mięsnych i sosów albo jako samodzielne danie polane tylko stopionym masłem.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 5 łyżek mąki,
- 4-5 łyżek usmażonych grzybów leśnych,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno. W misce wymieszać żółtka z masłem, dodać grzyby, pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie wmieszać białka i mąkę. Zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wkładać porcje ciasta nabieranego łyżką. Kluski gotują się krótko, około 5 minut. Prawie natychmiast po zanurzeniu wypływają na powierzchnię. Ja jadłem je ze zrazami, polane sosem.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/10/kluski-grzybowo-pietruszkowe.html