Wykonanie
Jak na piątek przystało na obiad popełniłam kopytka z
sosem grzybowym. Mój sposób na szybkie kluski jest taki, że zbieram z obiadów pozostałe
ziemniaki i zamrażam. A w razie chęci na takowe rozmrażam i pół roboty już jest zrobione:-). Jak widać na poniższych zdjęciach grzybobranie udane, więc do dzieła:-).Składniki:
kopytka:
ziemniaki obgotowane i utłuczone (ilość zależy od nas samych) ,1
jajko,
mąka ( 1/4 z ilości
ziemniaków),
sól i
pieprz.
Sos grzybowy tutaj :0,5 kg obgotowanych leśnych
grzybów,
cebula,250 ml
śmietany 18%,2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz.
Grzyby oczyścić i obgotować. Podsmażyć na
oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać
grzyby, doprawić
solą i
pieprzem. Zalać
śmietaną, poddusić do zredukowani płynu.
Ziemniaki podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość
mąki, dodać
jajko i
przyprawy. Wrzucić z powrotem odebraną część
ziemniaków. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pod skosem wykrajać kopytka. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane
sosem grzybowym.