Wykonanie
Najczęściej robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla
pułku wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na naleśniki z
sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.Składniki:Ciasto naleśnikowe:2 szkl.
mleka,2
jajka,2 szkl.
mąki,3 łyżki
oleju,szczypta
soli.Farsz:około 1 kg ugotowanych
ziemniaków,25 dkg
sera białego,pęczek
koperku ( w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną
cebulkę jak do farszu na klasyczne pierogi ruskie)
sól,
pieprz.
Sos grzybowy:
0,5 kg obgotowanych leśnych
grzybów,
cebula,250 ml
śmietany 18%,2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz.Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki.
Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony
ser i
koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na
oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać
grzyby, doprawić
solą i
pieprzem. Zalać
śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać
sosem grzybowym. I gotowe:-).Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać
serem żółtym i zapiec w piekarniku.
Zgłoszone do akcji: