ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów

Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów

nazwa

Wykonanie

Najczęściej robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla pułku wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na naleśniki z sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szkl. mleka,
2 jajka,
2 szkl. mąki,
3 łyżki oleju,
szczypta soli.
Farsz:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków,
25 dkg sera białego,
pęczek koperku ( w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną cebulkę jak do farszu na klasyczne pierogi ruskie)
sól, pieprz.
Sos grzybowy:
0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,
cebula,
250 ml śmietany 18%,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać sosem grzybowym. I gotowe:-).
Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.
Zgłoszone do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/06/nalesniki-po-chopsku-w-sosie-z-lesnych.html