Wykonanie
Nie ma to jak domowe pierożki na obiad. Nic dodać nic ująć ;)Ciasto:2 łyżki
olejuszklanka
wodyszklanka
mleka1
jajkomąkaWszystkie składniki na ciasto wlać do miski i dokładnie wymieszać.
Mąki dodać ile zabierze (ciasto powinno być dość elastyczne).Farsz:
ziemniakicebulakostka
sera białegosólpieprzZiemniaki obrać i ugotować.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
maśle. Dodać do
ziemniaków. Do nich dać
ser. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Dodatkowo:roztopione
masło do polania (1/4 kostki)
śmietana 18%skwarki z
boczku wędzonegoPrzełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym
masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze
śmietaną lub skwarkami z
boczku wędzonego.Tak wyglądały surowe:
A tak po ugotowaniu:
Smacznego ;)