Wykonanie
Tak mnie naszło na naleśniki z takim farszem jak mają pierogi ruskie. Już w trakcie smażenia wpadłam na pomysł że fajnie by było, gdyby miały one zielony kolor. Ekspresowo rozmroziłam
szpinak i wyszło nie tylko ślicznie i zielono, ale przede wszystkim przepysznie :)potrzebne składniki: na zielone naleśniki:2
jajka,1 szklanka
mleka,1,5 szklanki
mąki,1 szklanka
wody,około 100g
szpinku,szczypta
soli,1 łyżka
oleju. na farsz:250 g
białego sera,7 ugotowanych
ziemniaków,1
cebula,
masło do smażenia,
sól,
pieprz.
Jajka miksujemy z
mlekiem,
mąką solą i
olejem, stopniowo dolewamy
wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Na końcu dodajemy rozmrożony i zmiksowany
szpinak, dokładnie mieszamy. Smażymy na natłuszczonej patelni.
Ziemniaki i
ser mielimy, dodajemy zrumienioną na
maśle cebulkę, przyprawiamy i mieszamy.Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.