Wykonanie
W lasach pojawiły się już
kurki. Gdy je zobaczyłam na ryneczku od razu pomyślałam o zupie z ich udziałem. W książce Skandynawia od kuchni autorstwa
Marii Romanowskiej, Małgorzaty Kallin i Macieja Zborowskiego znalazłam bardzo prosty skandynawski przepis na zupę z
kurek. Zupa jest dla mnie i mojego
męża prawdziwym letnim
hitem – kremowa, aromatyczna, po prostu pyszna!
Składniki:3 łyżki
masła1 średnia
cebula400 g świeżych
kurek3 łyżki
mąki1 litr
bulionu1 szklanka
śmietany 18%1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1 łyżeczka
soli1/2 pęczka
natki pietruszki1.
Kurki przełożyć do garnka, zalać zimną bieżącą
wodą, przemieszać kilka
razy rękoma (w ten sposób wypłuczemy wszystkie kawałki ściółki leśnej), następnie odcedzić, przepłukać na sicie i osuszyć na ściereczce.2. Podgrzać
bulion w garnku.3. Posiekać
kurki i
cebulę. Podsmażyć je na
maśle, zasypać
mąką, wymieszać. Dolać trochę gorącego
bulionu, wymieszać (jak w przypadku robienia zasmażki), dodać stopniowo, ciągle mieszając do gotującego się
bulionu.4. Gotować około 15 minut na małym ogniu. Dodać
przyprawy i
śmietanę (stopniowo, aby się nie zważyła, najlepiej mieszając ją najpierw z niewielką ilością
bulionu w małym garnuszku).5. Przed podaniem wymieszać z posiekaną
natką. W książce jest napisane, aby podawać zupę z tostami z
masłem. Moim zdaniem
masła i tłuszczu jest tutaj już wystarczająco, więc podałam po prostu z
białym pieczywem.