ßßß
Składniki0,5 kg pieczarek obranych2 duże albo 4 małe cebulepieprz do smakusól do smaku2 szklanki bulionu2 łyżki masła klarowanego2 łyżki mąki100 ml śmietany 18%Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na maśle do momentu, aż pieczarki z cebulą zmiękną i puszczą sok. Następnie całość zalewamy 2 szklankami bulionu. Gotujemy, aż wywar będzie miał mocno wyraźny smak pieczarek. W miseczce rozbijamy z zimną wodą 2 łyżki mąki tak aby nie było grudek, następnie dodajemy 100 ml śmietany 18 %, mieszamy. Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietanę z mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do zgęstnienia sosu.