Wykonanie
Idealny dodatek do dań
mięsnych,
ziemniaków, klusek,
kasz i nie tylko. Smaczny,aromatyczny, gęsty i mocno
pieczarkowy. Serdecznie polecam;)
Składniki0,5 kg
pieczarek obranych2 duże albo 4 małe
cebulepieprz do smaku
sól do smaku2 szklanki
bulionu2 łyżki
masła klarowanego2 łyżki
mąki100 ml
śmietany 18%Wykonanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki,
cebulę w kostkę. Podsmażamy na
maśle do momentu, aż
pieczarki z
cebulą zmiękną i puszczą sok. Następnie całość zalewamy 2 szklankami
bulionu. Gotujemy, aż
wywar będzie miał mocno wyraźny smak
pieczarek. W miseczce rozbijamy z zimną
wodą 2 łyżki
mąki tak aby nie było grudek, następnie dodajemy 100 ml
śmietany 18 %, mieszamy.
Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy
śmietanę z
mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do zgęstnienia sosu.