ßßß
Składniki:600 g kurek500-600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego1 duża cebula4 łyżki stołowe gęstej śmietany 18%50 g masła1 ząbek czosnkusól, pieprzdo dekoracji:natka pietruszkiPrzygotowanie:Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, by oczyścić je z piasku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy kurki i dusimy przez kilka minut, aż lekko zmiękną.Kilka grzybków odkładamy do dekoracji, a pozostałe przekładamy do gorącego bulionu. Razem gotujemy przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Przed podaniem zabielamy ją gęstą śmietaną. W miskach krem z kurek dekorujemy natką pietruszki oraz podduszonymi wcześniej grzybkami. Możemy dodać też kleks śmietany oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu.Smacznego!