ßßß Cookit - przepis na Klasyczny sos kurkowy

Klasyczny sos kurkowy

nazwa

Wykonanie

Zobaczcie jakie cudne!
Kurki to moja kolejna miłość. Jestem świadoma, że za każdym razem popełniam ten sam błąd, podobnie jak ze szpinakiem - najczęściej robię jedną potrawę, mój najbardziej ulubiony sposób. Przynajmniej dopóki nie najem się w sezonie.
Zapraszam na najbardziej klasyczny sos kurkowy i otwieram sezon:-)!
Te malutkie żółte grzybki są symbolem rozpoczęcia lata. Kiedyś przynoszone z lasu pachniały w całej kuchni mojej babci. Rytuał zawsze ten sam rozpoczynał kilkakrotne mycie ich, aby pozbyć się piasku i igliwia. Kiedy osuszały się na sicie, krojona była duża ilość cebuli i wrzucana na masełko do zrumienienia. Grzyby skwierczały dodane na patelnię i ten zapach cudowny, leśny...Kiedyś chyba bardziej intensywny niż dzisiaj. Albo to tylko wspomnienie tak pachnie...
I
Składniki:
(nie podaję proporcji, bo te zależą od ilości posiadanych kurek )
kurki,
1duża cebula lub więcej,
masło,
śmietana 18% tł.,
sól, pieprz, maggi.
Przygotowanie:
Oczyścić dokładnie grzyby. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na łyżce masła do zeszklenia, dodać całe kurki, posolić. Dusić, aż woda z grzybów wyparuje. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem bądź ugotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/06/klasyczny-sos-kurkowy.html