Wykonanie
Zobaczcie jakie cudne!
Kurki to moja kolejna miłość. Jestem świadoma, że za każdym razem popełniam ten sam błąd, podobnie jak ze
szpinakiem - najczęściej robię jedną potrawę, mój najbardziej ulubiony sposób. Przynajmniej dopóki nie
najem się w sezonie.
Zapraszam na najbardziej klasyczny sos
kurkowy i otwieram sezon:-)!Te malutkie żółte
grzybki są symbolem rozpoczęcia lata. Kiedyś przynoszone z lasu pachniały w całej kuchni mojej babci. Rytuał zawsze ten sam rozpoczynał kilkakrotne mycie ich, aby pozbyć się piasku i igliwia. Kiedy osuszały się na sicie, krojona była duża ilość
cebuli i wrzucana na masełko do zrumienienia.
Grzyby skwierczały dodane na patelnię i ten zapach cudowny, leśny...Kiedyś chyba bardziej intensywny niż dzisiaj. Albo to tylko wspomnienie tak pachnie...I
Składniki:(nie podaję proporcji, bo te zależą od ilości posiadanych
kurek )
kurki,1duża
cebula lub więcej,
masło,
śmietana 18% tł.,
sól,
pieprz,
maggi.Przygotowanie:Oczyścić dokładnie
grzyby.
Cebulę pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na łyżce
masła do zeszklenia, dodać całe
kurki, posolić. Dusić, aż
woda z
grzybów wyparuje. Dodać
śmietanę i przyprawić do smaku. Podawać z
pieczywem bądź ugotowanymi
ziemniakami.