Wykonanie
Tata ugotował rosół więc aż żal byłoby go nie wykorzystać. Jako, że w lodówce miałam od groma
kurek, zrobienie zupy kurkowej było wyborem oczywistym. Bardzo szybka i prosta zupa z niewielu składników. Zamiast kremu możemy podać w wersji zupy, wtedy
kurki siekamy o wiele drobniej, i po prostu nie miksujemy. Szczerze mówiąc smak
wywaru kurkowego z rosołem był tak genialny, że później żałowałam, że wszystko zmiksowałam. Ale oczywiście też wyszło pysznie! Mama powiedziała, że to najlepsza zupa jaką zrobiłam. :)Składniki:około 3 szklanek
kurek (oczyszczonych)2 łyżki
masła2 gałązki
rozmarynu1 mała
cebula400 ml rosołu
pieprz, odrobina
soliPrzygotowanie:1) Rozpuszczamy w garnku
masło, wrzucamy
rozmaryn i trzymamy chwilę na małym ogniu
2) Dorzucamy
kurki, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż puszczą sos, solimy,
pieprzymy3) Wyjmujemy gałązki
rozmarynu4) Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę
cebulę na odrobinie
oleju i dodajemy do
kurek5) Dolewamy rosołu, gotujemy przez chwilę
6) Miksujemy