ßßß Cookit - przepis na Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką

Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką

nazwa

Wykonanie

Kurki, złoto lasu. Już łatwiej chyba przyrządzić się ich nie da bo to najprostsza wersja kurek jaką znam. Ale także jedna z najlepszych i pasująca do wielu innych dań oraz składników.
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki:
1 kg świeżych kurek
1 duża cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
3 łyżki masła
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Grzyby dokładnie oczyściłam z resztek ściółki, opłukałam szybko pod silnym strumieniem bieżącej wody i dobrze osączyłam. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. W rondlu roztopiłam masło, wrzuciłam cebulkę, zeszkliłam, dodałam grzyby i czosnek, smażyłam mieszając aż grzyby puściły sok a następnie dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie odkryłam, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam połowę natki, wymieszałam, smażyłam jeszcze chwilę aby odparował nadmiar wody. Podałam posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.
Nie smażcie kurek zbyt długo bo zamiast zmięknąć zrobią się twarde i gumowate. To wbrew pozorom bardzo delikatne grzyby.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/kurki-duszone-z-czosnkiem-i-pietruszka.html