ßßß
czas przygotowania : 10-15 minutskładniki:1 kg świeżych kurek1 duża cebula2 - 3 ząbki czosnku1/2 pęczka świeżej natki pietruszki3 łyżki masłado smaku: sól i pieprz mielonysposób przygotowania: Grzyby dokładnie oczyściłam z resztek ściółki, opłukałam szybko pod silnym strumieniem bieżącej wody i dobrze osączyłam. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. W rondlu roztopiłam masło, wrzuciłam cebulkę, zeszkliłam, dodałam grzyby i czosnek, smażyłam mieszając aż grzyby puściły sok a następnie dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie odkryłam, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam połowę natki, wymieszałam, smażyłam jeszcze chwilę aby odparował nadmiar wody. Podałam posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.Nie smażcie kurek zbyt długo bo zamiast zmięknąć zrobią się twarde i gumowate. To wbrew pozorom bardzo delikatne grzyby.