Wykonanie
Sposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam
pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.
składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych
pieczarek, pokrojone w plasterki1/2
cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, rozgniecionegarść siekanej
natki pietruszkimasło150 ml
bulionu100 ml
śmietany 18%sól,
pieprzprzygotowanie na patelni rozgrzać
masło,dodać
cebulę i chwilę podsmażać, dodać
pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Wlać
bulion , zagotować, doprawić
śmietaną (do
śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać
pietruszkę i łyżeczkę
masła, gotować ok 5 minut, mieszając , aż sos nieco zgęstnieje, doprawić
solą i
pieprzem. Smacznego!