Wykonanie
Dzień dobry!Wiosna w pełni, więc na straganach pełno nowalijek, w tym
botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik.
Składniki:1
pierś z kurczakamały pęczek liści
botwinki z łodygami1 ząbek
czosnkusól,
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Botwinkę drobno kroimy i lekko podsmażamy na
oliwie, razem z rozdrobnionym ząbkiem
czosnku.
Pierś z kurczaka rozdrabniamy malakserem, dodajemy
botwinkę,
sól i
pieprz i chwilę blendujemy. Dłonie zwilżamy
wodą i formujemy niewielkie i płaskie kotleciki, które później smażymy na złoto na rozgrzanej
oliwie.Kotleciki możemy podać z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach, z
koperkiem, a do kotlecików dodać
śmietanę lub gęsty
jogurt naturalny.
Smacznego!