Wykonanie
Klasyczny
makaron alfredo to moja słabość!
Makaron z
kurczakiem zanurzony w morzu
masła i
śmietany, posypany górą
sera… Właśnie dlatego przygotowuję go od święta, bo istnieje duże ryzyko, że porcja na 6 osób w tajemniczych okolicznościach znika w jeden wieczór :D Tę codzienną wersję
makaronu alfredo przygotowuję na
mleku, a sos wychodzi równie pyszny i kremowy. Nie może zabraknąć dużej ilości
pieprzu i odrobiny
permezanu! Ten delikatny sos współgra genialnie ze wszystkimi zielonymi warzywami, więc ideanie odnajdzie się w towarzystwie
szparagów,
brokuła czy
szpinaku.
Kurczaka można podmienić na
boczek lub
suszone pomidory. Jednym słowem – to idealny przepis do eksperymentów
makaronowych, inny niż oklepany
sos pomidorowy :)Porcje: 4-6 porcjiSkładniki►
makaron [300 g]►
pierś z kurczaka [500 g]►
mleko [375 g / 1,5 szklanki]►
olej [2 łyżki]►
mąka [2 łyżki]► tarty
parmezan [3 łyżki]Dodatkowo►
sól i
pieprz [do smaku]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka]Przygotowanie
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i
czosnkiem i przesmażyć na
oleju.Gdy
kurczak będzie całkowicie usmażony, oprószyć go
mąką, wymieszać i zalać
mlekiem.Gotować na średnim ogniu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.W międzyczasie ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelnie z sosem dodać gotowy
makaron, wymieszać, całość posypać
parmezanem i doprawić do smaku.Smacznego!