Wykonanie
Warszawa (i nie tylko) oszalała na punkcie hamburgerów - na każdym
rogu czai się burger-bar, w którym możemy zjeść najróżniejsze odsłony tej "kanapki", która przeniosła się z popularnych fast foodów do restauracji i której przyrządzenie urosło do rangi sztuki, wydarzenia kulinarnego. Sama- już jakiś czas temu, pokusiłam się o wykonanie prawdziwego burgera w domu - przepis tutaj klik . Dziś natomiast nadszedł dzień na coś bardziej ekstrawaganckiego - wege-burger z pysznymi boczniakami. Zapraszam!Składniki na 2 burgery:2 duże boczniaki3 łyżki
mąki1
jajko3 łyżki
bułki tartejolej2
bułki (najlepiej do samodzielnego wypieku)kilka liści
sałatypół
ogórka kiszonegokawałek
ogórka zielonegokawałek
czerwonej paprykidwa plastry
pomidora1
rzodkiewkasól i
pieprz2 plastry
sera żółtego lub pleśniowego - ewentualnieSos:2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 łyżka
ketchupu1 łyżeczka
sambal oelek lub drobno posiekanej
papryczki chilli1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1 łyżka posiekanego
koperkusól i
pieprzPrzygotowujemy warzywa - krojąc w drobne słupki (oprócz
pomidora).
Bułki podpiekamy w piekarniku, jeżeli mamy ochotę na dolną połówkę
bułki kładziemy plasterek ulubionego
sera.Składniki sosu mieszamy ze sobą.Boczniaki opłukujemy z piasku i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy nóżki.
Jajko rozbijamy i mieszamy z
solą i
pieprzem,
grzyby obtaczamy kolejno w
mące,
jajku i
bułce tartej i smażymy (kładziemy na rozgrzany
olej!) z obu stron na średnio-dużym ogniu, na złoty kolor (około 3 minut z każdej strony), wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Następnie składamy nasze burgery: na dolną połówkę
bułki nakładamy boczniaka, następnie polewamy go łyżką sosu i układamy warzywa, przykrywamy drugą częścią
bułki.