ßßß
300 g mąki pszennej7 g. suchych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oleju1/2 szklani ciepłej wodyFarsz:2 garście świeżego szpinaku4 ząbki czosnku1 łyżka masła200 g wędzonego łososia200 g sera sałatkowego z ziołami1 papryczka chili1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach1 jajko
Przygotowanie:Ciasto: Mąkę połączyć z drożdżami , solą olejem oraz wodą.Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dolać wody lub wsypać mąki)Ciasto odstawić na 1 h pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Farsz :Szpinak umyć osuszyć , ząbki czosnku obrać posiekać drobno.Na patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek ze szpinakiem do zwiędnięcia liści.Łososia porwać na małe kawałki.Ser sałatkowy pokroić w kostkę.Umytą papryczkę chili posiekać drobno.Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko.Posypać pieprzem cytrynowym , wyłożyć szpinak , papryczkę chili , łososia oraz ser.Zwinąć roladę.Jajko roztrzepać , posmarować po wierzchu ciasto , posypać suszonymi pomidorami.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.( w razie przypalania się pomidorów przykryć roladę folią aluminiową)Upieczoną roladę pokroić w grube plastry.


Smacznego