Wykonanie
Buraki to niesamowite warzywa. Ich uzdrawiającą moc i efektywność działania poczujesz sam, regularnie je spożywając, na przykład w koktajlach. Miksuj na surowo, w porządnych mikserach kielichowych typu Vitamix i pij w różnych kombinacjach
smakowych, z
owocami czy warzywami, a dopływ sił witalnych poczujesz prawie natychmiast.Oprócz dużej ilości witamin,
buraki zawierają duże ilości minerałów, zwłaszcza żelaza i potasu. Są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Zwalczają wolne rodniki, oczyszczają krew i wspomagają organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Pobudzają krążenie
krwi, obniżają ciśnienie i zapobiegają chorobom
serca. Ich oczyszczające działanie wspomaga też wątrobę, więc są idealne na kaca oraz dla osób z chorą wątrobą czy bez woreczka żółciowego.
Buraki pomagają na takie problemy jak zgaga, pieczenie czy nadkwasota. Ale to nie wszystko.
Buraki są małokaloryczne (mają tylko 38 kcal na 100g) oraz bogate w błonnik. Przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na
słodycze oraz redukują tkankę tłuszczową i to czyni je idealnym posiłkiem przy odchudzaniu.Masz mało energii i chorujesz? Być może przyczyna leży w zakwaszeniu organizmuRównowaga kwasowo-zasadowa w organizmie to podstawa zdrowia i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Ciągłe zakwaszenie organizmu to ryzyko powstawania chorób, różnych dolegliwości, których często nawet nie wiążemy z zakwaszeniem. Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu to ciągłe zmęczenie, wahania nastrojów,
bóle głowy, stawów, wyczerpanie, zaparcia, wypryski, sucha skóra, łzawienie oczu, zgaga, problemy z wagą a nawet otyłość.Co powoduje zakwaszenie i jak odkwasić organizm?Najczęstszą przyczyną jest złe odżywianie, ale także wpływa na to stres i mało aktywny tryb życia. Zakwaszenie powodują przede wszystkim fast foody,
słodycze i
alkohol, ale nie tylko. Przewaga żywności kwasowej w pożywieniu, to teraz częsta zasada na stołach, gdzie króluje
nabiał,
jaja,
mięso,
cukier i produkty z białej
mąki. Jak odkwasić organizm ? Spożywając produkty zasadowe,
owoce i warzywa oraz
zioła. Najłatwiej dostarczyć dużą ilość
warzyw i owoców, miksując zielone koktajle. Możesz też zapoznać się z programem odkwaszania polecanym przez Dr. Younga - o programie zdrowe Ph --> TUTAJ
Najlepsze przepisy na koktajle z
burakamiDobry mikser kielichowy typu Vitamix zmiksuje wszystkie warzywa, także korzeniowe, do kremowej i aksamitnej konsystencji. W przypadku używania słabszych blenderów lub mikserów, podziel warzywa na mniejsze kawałki i miksuj pulsacyjnie z małą ilością płynu, a po uzyskaniu konsystencji musu dodaj resztę płynu i zmiksuj ponownie.Koktajle z
burakami znajdziesz TUTAJ, a przykładowe nasze ulubione zobacz też poniżej:
Buraczkowy dopalaczSkładniki:- 1
burak,- 2
banany,- ½ łyżeczki startego świeżego korzenia
imbiru,- szklanka
wody lub
mleka roślinnego.Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i pij na zdrowie.Witaminowa bombaSkładniki:- 1
burak,- sok z 1
cytryny,- 2
jabłka,- 1
marchewka,- 1 łyżeczka
kurkumy.Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i pij na zdrowie.
Szpinakowy niezielony koktajlSkładniki:- 1
burak,- 1 garść
szpinaku,- kilka
truskawek (mogą być mrożone),- 1
banan,- 1 szklanka
mleka kokosowego,- 1 łyżeczka
oleju kokosowego.Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i pij na zdrowie.Naturalny spalacz tłuszczuSkładniki:- 1
burak,- 2 czerwone
grejpfruty,- sok z 1
pomarańczy,- sok z 1
cytryny,- 1 łyżeczka
cynamonu.Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, ewentualnie uzupełnij
wodą dla bardziej płynnej konsystencji i pij na zdrowie.