Wykonanie
Jakiś czas temu w mojej kuchni pojawiła się wyciskarka wolnoobrotowa, która od razu skradła moje
serce i stała się moją wielką przyjaciółką. Mamy ze sobą bardzo bliskie relację niemal codziennie. Jak zdrowe są takie świeżo wyciskane
soki - nie muszę wam chyba tego tłumaczyć. Dostarczają nam cennych składników i witamin, poprawiają naszą odporność, wpływają na nasze samopoczucie i całe ciało łącznie z figurą - szklanka soku lub smoothie zamiast posiłku - proszę bardzo.Wyciskarka Kuvings - model Evo820 Plus ma niezwykły design, w mojej kuchni kolor czerwony pasuje idealnie, nie zajmuje ona zbyt wiele miejsca i pięknie się prezentuje na kuchennym blacie.Napiszę wam tutaj na początku kilka informacji czysto technicznych a
potem opowiem wam o moich odczuciach i opinii na jej temat.Moc silnika - 240 WLiczba obrotów - 50 obr/minPojemność zbiornika - 400 mlWymiary 260x183x515 mmWaga - około 9 kg
Wolnoobrotowa wyciskarka Kuvings Evo820 gwarantuje nam gładki i pyszny sok bez grudek i fusów, w przeciwieństwie do sokowirówki nie ściera ona
owoców i warzyw, ale je zgniata.
Soki z niej wyciśnięte mają inną konsystencję, są gęstsze, zawierają dużo błonnika. Wyciskarka wolnoobrotowa przygotowuje sok wolniej i ma on w sobie dużo więcej witamin i substancji odżywczych niż ten przygotowany w sokowirówce. Sok z wyciskarki możemy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do
trzech dni. Powolne wyciskanie ma wiele zalet - możemy także wycisnąć sok z
natki pietruszki,
szpinaku, z
ziół a nawet sami zrobić
mleko roślinne.Ktoś by powiedział - a po co wyciskać
soki, chyba lepiej zjeść
owoce lub warzywa a nie tylko pić z nich sok - może i tak, ale jest jedno ale. Nasz organizm wchłania około 20% wartości odżywczych ze zjedzonych świeżych
owoców a aż 65% z wyciśniętych
soków - warto pić codziennie takie
soki na zdrowie.
Wyciskarka Kuvings Evo 820 Plus posiada w zestawie wymiennie sitka, dzięki którym możemy przygotować także smoothie, koktajle a także desery,
lody. Możemy wyciskać w niej miękkie
owoce i warzywa a także te twardsze. Radzi sobie bez problemu z
marchewką,
burakiem czy
selerem naciowym. Dzięki szerokiemu wlotowi - rozmiar 82 mm możemy wkładać większe kawałki
owoców czy warzyw, musimy jednak pamiętam o tym, aby te bardziej twarde pokroić na mniejsze kawałki, pociąć także na kawałki
seler naciowy - ponieważ posiada on takie włókna i pokrojenie go na kawałki zapobiegnie wkręceniu się włókien w sitko.Podczas wyciskania soku do jednego pojemnika zbiera się sok, wyciskarka jest wyposażona w zatyczkę do dozowania soku - jak już się go nazbiera odpowiednia ilość to otwieramy ją i sok wlewa się do pojemnika, a do drugiego wpadają resztki z wyciskanych
owoców czy warzyw. Fajnym rozwiązaniem jest taka zatyczka, bo możemy sobie nalać szklankę soku i zamknąć, reszta zostaje w pojemniku.Resztki z
owoców i warzyw są naprawdę porządnie wyciśnięte, nie musicie ich wyrzucać, można je wykorzystać do zup,
sosów, deserów, owsianek czy zrobić surówkę. Ja wyciskając sok z
marchewki i
jabłka wykorzystałam właśnie te resztki do surówki, dodałam
jogurt naturalny,
sól i
pieprz i mieliśmy super dodatek do obiadu.Praca samej wyciskarki jest bardzo cicha. No i samo mycie. Zawsze myślałam, że czyszczenie takiej wyciskarki jest dość kłopotliwe, głównie chodzi mi o sitka. Ale w tej wyciskarce to prawdziwa łatwizna. Do zestawu jest dołączone takie urządzenie ze szczoteczkami - koszyk, który w ciągu dosłownie kilku sekund czyści sitko po wyciskaniu
soków czy koktajli. Jest także otwieracz pokrywy, który ułatwia otworzenie jej, gdybyśmy
mieli jakieś z tym problemy po wyciśnięciu soku.
Wyciskarka Evo820 Plus jest bardzo prosta w użyciu, jest oczywiście dołączona instrukcja obsługi a także książeczka z przepisami, ale ja jak to ja działam zawsze bez instrukcji. Złożenie samej wyciskarki jest bardzo proste, ułatwiają nam to takie czerwone kropki, które trzeba do siebie dopasować.Podsumowując ja jestem bardzo zadowolona z tej wyciskarki i korzystam z niej cały czas. Wyciskam
soki, smoothie, koktajle a także przygotowuje pyszne, domowe
lody. Już nie
mogę się doczekać lata i tych pysznych deserów, które
będę przygotowywać. Na razie korzystam z zamrożonych
owoców,
owoców i warzyw, które są teraz dostępne. Takie
soki to prawdziwa bomba witaminowa, warto takie pić i dbać o zdrowie swoje i całej swoje rodziny. Wzmacniać swoją odporność - przygotowując shoty z
imbiru,
cytryny,
pomarańczy.
Jeżeli jesteście zainteresowani wyciskarką wolnoobrotową Kuvings Evo820 Plus to zajrzyjcie sobie także na ich stronę, poczytajcie. Macie 10-letnią gwarancję producenta na terenie Polski na ten sprzęt.Mam dla was także niespodziankę, zniżkę na zakup tej wyciskarki - 10% - szczegóły znajdziecie pod tym
linkiem zdroweimarkowe.pl/ kulinarnamaniusiaPozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. Jakbyście
mieli jakieś pytania to śmiało, piszcie w komentarzach. Zapraszam was także na kilka pysznych przepisów.ZIELONY SOK- 4 łodyżki
selera naciowego- 1
grejpfrut- pół
cytryny- 3 garście
szpinaku- 3
pomarańcze- 2
kiwi- 1
bananPomarańcze,
grejpfrut,
cytrynę,
kiwi i
banana obieramy ze skórki. Kroimy
seler naciowy na kawałki - ważna informacja przy
selerze naciowym, który ma takie włóka - należy go kroić w poprzek na kawałki, aby uniknąć splątania ich na
ślimaku wyciskarki. I to dotyczy każdej wyciskarki. Większe
owoce kroimy na kawałki tak aby zmieściły się w otworze a mniejsze możemy wkładać bez problemu całe. Wkładamy porcjami do wyciskarki i już po chwili możemy cieszyć się pysznym smakiem soku. Można także przelać sok do butelki i schować do lodówki.
SOK
MARCHEWKOWY- 6
marchewek- 2
pomarańcze- 1
cytryna- 3
jabłkaMarchewki obieramy i kroimy na kawałki.
Pomarańcze i
cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na pół.
Jabłka kroimy na pół i usuwamy środek. Wkładamy porcjami do wyciskarki i już mamy pyszny sok.
SMOOTHIE
JABŁKOWE ZE
SZPINAKIEM I
BANANEM- 4
jabłka- 3 garście
szpinaku- 2
banany- pół
cytrynyJabłka kroimy na pół i usuwamy środek.
Banany obieramy ze skóry, tak samo
cytrynę. Zmieniamy w wyciskarce sitko, wkładamy te do koktajli i wkładamy porcjami
owoce i
szpinak.
ZIELONY SOK MOCY- 3 garście
szpinaku- kawałek
imbiru- 4
kiwi- 1
cytryna- 4
pomarańczePomarańcze,
cytrynę,
kiwi obieramy ze skóry, tak samo
imbir. Wkładamy do wyciskarki porcjami razem ze
szpinakiem.
LODY OWOCOWE Z
BANANEM- 2 szklanki mrożonych
truskawek- 2 mrożone
banany- pół szklanki mrożonych
borówek lub innych
owoców- 3 łyżki
jogurtu naturalnegoZamrożone
owoce wykładamy do miski i zostawiamy na 20 minut. Dodajemy do ich
jogurt i mieszamy. Zmieniamy sito w wyciskarce na te do deserów i wkładamy porcjami
owoce.