ßßß Cookit - przepis na 5 pomysłów na koktajl owocowo-warzywny

5 pomysłów na koktajl owocowo-warzywny

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z zaleceniami należy jeść codziennie 5 porcji świeżych warzyw i owoców. Z mojego punktu widzenia jest to bardzo trudno do realizacji lub wręcz niemożliwe. Choćbym nie wiem jak się starała nie potrafię zorganizować posiłków w taki sposób, aby zawierały one odpowiednią ilość warzyw i owoców. Oczywiście dodaję do kanapki lub owsianki zieleniną, niemniej są to 2, maksymalnie 3 porcje na dzień.
Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie
W minionym tygodniu zdecydowałam się wprowadzić odpowiednie zmiany do swojego jadłospisu i minimo wszystko upchnąć gdzieś brakujące porcje. W niedzielę wieczorem wybrałam się na zakupy i zaopatrzyłam się w odpowiednie składniki. Zdecydowałam się każdego dnia na drugie śniadanie do pracy zabierać świeżo przyrządzony koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. Na przygotowanie go potrzebuję rano dodatkowe 5-10 minut, w zależności od tego czy od razu zmywam brudne naczynia (najczęściej jednak czekają do wieczora). Z podanych porcji wychodzi ok 250-300 ml koktajlu. Transportuję go w zwykłym kubku termicznym.
Przepisy na koktajle owocowo – warzywne
Koktajle z powodzeniem możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Aby jednak zachować ich świeżość i moc witamin zalecam przygotowanie ich tuż przed spożyciem lub tuż przed wyjściem z domu do pracy.
Koktajl bananowy z kiwi
Składniki:
1 banan
2 kiwi
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka miodu
100 ml kefiru
Koktajl jabłkowo-gruszkowy z selerem naciowym
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka ze skórką
1/2 gruszki ze skórką
sok z 1/4 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
100 ml kefiru
Koktajl grejpfrutowo-jabłkowy z marchewką
Składniki:
1 grejpfrut
2 banany
1 marchewka start na tarce
100 ml wody mineralnej
Koktajl grejpfrutowo-bananowy
Składniki:
1 grejpfrut
1 banan
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Koktajl pomarańczowo-szpinakowy
Składniki:
1 szklanka liści młodego szpinaku
1 pomarańcza
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/4 cytryny
100 ml wody mineralnej
Sposób przygotowania koktajlu:
Jabłka i gruszki należy pozostawić ze skórką.
Przed starciem skórki z pomarańczy i cytryny trzeba ją bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej jeszcze sparzyć.
Aby ułatwić sobie pracę marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Grejpfrut powinno się obrać z białej „wewnętrznej skórki”, aby koktajl nie był zbyt gorzki.
Koktajl można doprawić ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, gałką muszkatołową lub wanilią.
Do dzbanka należy wsadzić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/03/5-pomyslow-na-koktajl-owocowo-warzywny