Wykonanie
Zgodnie z zaleceniami należy jeść codziennie 5 porcji świeżych
warzyw i owoców. Z mojego punktu widzenia jest to bardzo trudno do realizacji lub wręcz niemożliwe. Choćbym nie wiem jak się starała nie potrafię zorganizować posiłków w taki sposób, aby zawierały one odpowiednią ilość
warzyw i owoców. Oczywiście dodaję do kanapki lub owsianki
zieleniną, niemniej są to 2, maksymalnie 3 porcje na dzień.Jedzenie 5 porcji
warzyw i owoców dziennieW minionym tygodniu zdecydowałam się wprowadzić odpowiednie zmiany do swojego jadłospisu i minimo wszystko upchnąć gdzieś brakujące porcje. W niedzielę wieczorem wybrałam się na zakupy i zaopatrzyłam się w odpowiednie składniki. Zdecydowałam się każdego dnia na drugie śniadanie do pracy zabierać świeżo przyrządzony koktajl
owocowy lub
owocowo-warzywny. Na przygotowanie go potrzebuję rano dodatkowe 5-10 minut, w zależności od tego czy od razu zmywam brudne naczynia (najczęściej jednak czekają do wieczora). Z podanych porcji wychodzi ok 250-300 ml koktajlu. Transportuję go w zwykłym kubku termicznym.
Przepisy na koktajle
owocowo – warzywneKoktajle z powodzeniem możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Aby jednak zachować ich świeżość i moc witamin zalecam przygotowanie ich tuż przed spożyciem lub tuż przed wyjściem z domu do pracy.Koktajl
bananowy z
kiwiSkładniki:1
banan2
kiwisok z 1/4
cytryny1 łyżeczka
miodu100 ml
kefiruKoktajl
jabłkowo-
gruszkowy z
selerem naciowymSkładniki:2
łodygi selera naciowego1/2
jabłka ze skórką1/2
gruszki ze skórkąsok z 1/4
cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny100 ml
kefiruKoktajl
grejpfrutowo-
jabłkowy z
marchewkąSkładniki:1
grejpfrut2
banany1
marchewka start na tarce100 ml
wody mineralnejKoktajl
grejpfrutowo-
bananowySkładniki:1
grejpfrut1
banan3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoKoktajl
pomarańczowo-
szpinakowySkładniki:1 szklanka liści młodego
szpinaku1
pomarańczaskórka starta z 1
pomarańczysok z 1/4
cytryny100 ml
wody mineralnejSposób przygotowania koktajlu:
Jabłka i
gruszki należy pozostawić ze skórką.Przed starciem skórki z
pomarańczy i
cytryny trzeba ją bardzo dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, a najlepiej jeszcze sparzyć.Aby ułatwić sobie pracę
marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Grejpfrut powinno się obrać z białej „wewnętrznej skórki”, aby koktajl nie był zbyt gorzki.Koktajl można doprawić ulubionymi
przyprawami, np.
cynamonem,
gałką muszkatołową lub
wanilią.Do dzbanka należy wsadzić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować.