Wykonanie
Na pytania o mój stan zdrowia zawsze miałam gotowe odpowiedzi typu „ja nie choruję”, „jestem okazem zdrowia”, „nie pamiętam kiedy ostatni raz byłam u lekarza”. Do tej
pory faktycznie tak było – przeziębienia i grypy trzymały się ode mnie z daleka, a gabinet internisty odwiedzałam wyłącznie, aby dostać skierowanie na okresowe badania morfologiczne. Gdy inni byli chorzy, ja zwarta i gotowa przychodziłam do pracy. Wiosenne przesilenie jednak i mnie dopadło w tym tygodniu. Po dwóch dniach samodzielnej walki zgłosiłam się wreszcie do lekarza z zapytaniem „co mi dolega i jak się tego pozbyć”.Objawy mam standardowe: ból gardła, podniesiona temperatura połączona z
bólem głowy, kaszel, ogólne osłabienie. Tylko kataru brak.Diagnoza: nieokreślone ostre zakażenie górnych dróg oddechowych.Na szczęście udało się namówić
panią doktor, aby nie przepisywała mi antybiotyków, w końcu to jeszcze nie angina. Gdy byłam młodsza wydawało mi się, że każdą chorobę należy niszczyć w zarodku antybiotykami. Nic bardziej mylnego. W wyniku ich stosowania nasz organizm nie radzi sobie z najmniejszymi infekcjami, przez co coraz częściej łapiemy różne paskudztwa. Takie błędne koło. Po konsultacji z lekarką zdecydowałyśmy się zastosować kurację domowymi sposobami, tylko wspieranymi przez
leki dostępne bez recepty (witamina C, Aspiryna,
leki przeciwbólowe i na gorączkę). Do tego dużo snu i ogólny odpoczynek.
Domowe sposoby na przeziębienie1. Zaproś
czosnek do swojego jadłospisu – jako dziecko nienawidziłam tej metody. Rodzice niemalże musieli wlewać we mnie gorące
mleko z
czosnkiem i
miodem. Niemniej szklanka takiego
napoju przed snem sprawiała, że rano budziłam się jak nowo narodzona.
Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.
Miód nie tylko poprawia smak, ale także łagodzi gól gardła.
Mleko oczywiście rozgrzewa.Przepis na
mleko z
miodem i
czosnkiemZagotuj 1 szklankę
mleka.Dodaj 2 rozgniecione lub drobno posiekane ząbki
czosnku oraz 1 dużą łyżkę
miodu.Wypij
gorący napój i połóż się do łóżka. Na zdrowie!2. Płucz bolące gardło roztworem z
sody oczyszczonej . Działa ona przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. W przeciwieństwie do roztworu
wody z
solą nie podrażnia gardła i nie
przyprawia o mdłości. Receptura jest prosta – do 1/2 szklankę ciepłej
wody wsyp 1 płaską łyżeczkę
sody oczyszczonej. Płucz gardło 2-3
razy dziennie.3. Pij koktajle ze świeżych
owoców i warzyw z dodatkiem
miodu i
przetworów mlecznych (np.
jogurt naturalny,
kefir, lub
maślanka). Gdy boli nas gardło trudno przełknąć cokolwiek w formie stałej, nie mówiąc już o żuciu twardych kawałków potrwa. Porządnie zmiksowany koktajl nie tylko dostarcza nam witamin, ale także syci. Warto wybrać
owoce i warzywa bogate w witaminę C, np.
grejpfrut,
jabłko czy
cytrynę.Pomysły na koktajl
owocowy-warzywny1/2
grejpfruta, 1
banan, 3 łyżki
jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka
miodu1 łodyga
selera naciowego, 1/2
gruszki, 1/2
jabłka, 1/4
cytryny, 50 ml
kefiru1/2
papryki czerwonej, 1 cm tartego
imbiru, 1/2
gruszki, 1/2
jabłka, 50 ml
kefiru4. Wprowadź do swojej diety duże ilości
imbiru . Ma on bardzo szerokie działanie lecznicze, a przy przeziębieniu pomaga zwalczać stany zapalne, łagodzi ból głowy, działa przeciwzakaźnie i łagodzi obrzęki śluzówki gardła. Dodaję go przede wszystkim do zupy i
herbaty. Można zrobić z niego płukankę do gardła: do 1/2 szklanki gorącej
wody dodaj 1/2 cm startego
imbiru. Gdy
woda ostygnie płucz nią gardło 2-3
razy dziennie.5. Unikaj picia
kawy i czarnej
herbaty – oba
napoje odwadniają organizm oraz działają drażniąco na błony śluzowe. Przy infekcji gardła jest bardzo ważne, aby nawilżać je wszystkimi możliwymi sposobami. Dlatego o wiele lepszym wyborem jest zielona
herbata z
cytryną,
imbirem i
miodem . Podczas choroby zalecane jest przyjmowanie minimum 2 litrów płynów dziennie, przy wysokiej gorączce warto zadbać o zwiększenie tej ilości. Należy unikać odwadniania osłabionego organizmu.
6. Ugotuj zupę jarzynową – zupa, gotowana długo na bardzo niewielkim ogniu, zachowuje wszystkie cenne wartości i witaminy, znajdujące się w warzywach. Dodatkowo ma działanie rozgrzewające i nawadnia organizm.
Wywar warto doprawić
imbirem,
czosnkiem i
cynamonem, który podobnie jak wymienione tu składniki działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Najlepiej wybrać korę
cynamonu, zamiast wersji mielonej.
7. Zrób sobie wolne i zaszyj się pod kołdrą z
kubkiem gorącego
kakao i dobrą książką – wiem, że łatwiej powiedzieć, a trudniej zrealizować, niemniej 2-3 dni odłączenia od codziennych spraw, zdecydowanie ułatwiają walkę z chorobą i powrót do zdrowia.[/vc_row]Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.