Wykonanie
Cześć =)
Filety z piersi kurczaka, to popularna alternatywa dla cięższych i tłustszych
mięs. Ich neutralny charakter pozwala na wykorzystanie do najrozmaitszych potraw oraz łączenie z różnymi
smakami.Dziś zapraszam na smażone filety z
piersi z kurczaka z nadzieniem
szpinakowo-
serowym, podane z tłuczonymi
ziemniakami, z dodatkiem
masła,
śmietany i
szczypiorku oraz surówki z
pomidora i
szczypiorku.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 4
filety z piersi kurczaka- 1 łyżka
oliwy z oliwek- paczka
mrożonego szpinaku-
sól i
pieprz- 250g
sera śmietankowego- 1 szklanka startego
żółtego sera lub
mozzarelli- 1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku- 3
jajka-
mąka,
bułka tarta- 1/4 szklanki
olejuSposób wykonania:1)
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy.2) Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
szpinak, szczyptę
soli i
pieprzu, po czym podsmażamy przez około 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
3)
Szpinak przekładamy do miski, dodajemy
sery,
czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
4)
Filety z piersi kurczaka kroimy na pół, a następnie wykrawamy wewnątrz nich kieszeń, po czym nadziewamy farszem
szpinakowo-
serowym.
5) Panierujemy w
mące, jajkach i
bułce tartej.
6) Smażymy w dobrze rozgrzanym
oleju po około 5-6 minut z każdej strony.
7) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja do tego wpisu pochodzi stąd .Smacznego =)