Wykonanie
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna ok. 1,5 szklanki
mleko ok. 1 szklanka
jaja 1
sól szczypta
olej 3 łyżkiFarsz:
masło 2 łyżki
szpinak mrożony paczka (0,5 kg)
sól,
pieprzczosnek 2 ząbki
ser feta 1 opakowanieWykonanie:
Przygotować naleśniki: wszystkie składniki utrzepać (mikserem) na gładką masę. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim, ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Smażyć cienkie naleśniki.Farsz: na patelni rozgrzać
masło i podsmażać na nim
szpinak (by odparował). Dodać rozgnieciony
czosnek,
pieprz, troszkę
soli (bo
ser feta jest słony), podsmażyć do momentu rozpuszczenia
sera (mogą zostać grudki).Nałożyć farsz na naleśniki, złożyć w trójkąty i podsmażyć na
maśle. Podawać z surówką lub
keczupem. (Równie dobrze smakują na zimno).